Peste 350.000 de hectare cu culturi agricole la nivelul tarii au fost calamitate de seceta, cele mai afectate fiind in primul rand porumbul si floarea soarelui, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Pe zone, cele mai mai afectate sunt sudul tarii, nordul Moldovei, in Botosani. Pe mine ma socheaza ca, desi am pus la dispozitie apa sa poata fi irigata o suprafata totala de 385.000 de hectare (au fost umplute cu apa canalele de irigatii, n.r.), mai putin de o treime din suprafete au beneficiat de irigatii", a precizat ministrul Agriculturii, scrie News.ro.

Insa sistemul de irigatii nu acopera toate suprafetele afectate de seceta. Mai mult, Irimescu nu exclude ca suprafetele afectate de seceta sa fie si mai mari de atat, avand in vedere ca nu se stie cat va mai dura aceasta perioada fara ploi. Ministrul Agriculturii spune ca fermierii se plang de tarifele mari pe care trebuie sa le pateasca pentru apa folosita la irigat si, implicit, a energiei electrice consumate in acest scop.

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) este institutia care impune aceste tarife la apa pentru irigat.De asemenea, agricultorii vor beneficia de o schema de minimis de 30 milioane lei, prin care vor fi acordate subventii pentru energia electrica folosita la irigatii. In Romania exista 9,3 milioane hectare de teren arabil.

Sursa foto: Visionsi / Shutterstock

Citeste si:
Seceta face ravagii: O suprafata de 7.000 hectare din Alba,...
Seceta face ravagii: O...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Guvernul va acorda despagubiri pentru terenurile afectate de seceta