Ministrul Agriculturii vrea sa accelereze absorbtia fondurilor europene destinate sistemului de irigatii din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si, impreuna cu secretarii de stat Daniel Botanoiu si Daniela Giurca, s-a intalnit, miercuri, cu oficialii Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) si cu presedintele Ligii OUAI-urilor, Viorel Nica.

Achim Irimescu a vrut sa afle care sunt cauzele pentru care nu au existat solicitari pentru irigat din partea fermierilor, in zonele unde acest lucru era posibil, pentru ca desi erau pregatite pentru a fi irigate 385.000 hectare in acest an, s-au irigat doar circa 150.000 hectare, arata ministerul, intr-un comunicat.

Ministrul a incercat totodata sa afle de la reprezentantii OUAI-urilor de ce nu exista interes pentru depunerea de proiecte pe submasura destinata irigatiilor din PNDR 2014-2020.

La randul lor, fermierii au amintit o parte din problemele cu care se confrunta in realizarea proiectelor prin PNDR 2014-2020 si spun ca respectiva submasura nu acopera nevoia reala a Romaniei.

Citeste si:

"Reprezentantii OUAI-urilor au aratat ca lipsa echipamentelor si a utilajelor pentru irigat, canalele colmatate sunt alte probleme care ii impiedica sa irige terenurile, desi acestea se afla in zonele amenajate pentru irigat", arata Ministerul Agriculturii.

Pentru cresterea suprafetelor care se iriga se analizeaza posibilitatea operationalizarii unei scheme care are ca scop acordarea de ajutoare de minimis Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii si/sau Federatiilor de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii, care aplica irigatii pe suprafete agricole aflate in amenajari.

Masura are in vedere compensarea costurilor cu serviciile prestate de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, respectiv pentru energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pana la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.

Sursa foto: Visionsi/Shutterstock