“In vederea stimularii dezvoltarii clasei de mijloc la sate se constituie la dispozitia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Fondul pentru acordarea de microcredite in agricultura, denumit in continuare fond”, se arata in ordonanta de urgenta pentru modificare si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.43/2013.

Aflati mai multe despre microfinantare si despre acest program al ministerului la conferinta AgriFinance din 10 noiembrie. Inscrierile au inceput deja, participarea fiind gratuita.

Astfel, fondul va fi folosit pentru acordarea de microcredite pentru fermierii care vor sa faca investitii in agricultura, dar care nu sunt eligible pentru finanatarea din Programul National de Dezvoltarea Rurala. Suma maxima pe care o poate accesa un benficiar ester de 15.000 de euro. In cazul fermierilor care vor sa achizitioneze animale,acestia pot obtine microcredite de pana la 50.000 de lei per persoana.

Agricultorii care vor sa obtina toate resursele financiare pentru realizarea productiei agricole vor putea accesa un microcredit de maximum 25.000 de lei per persoana, scrie News.ro.

Persoanele care pot beneficia de astfel de microcredite vor fi persoane fizice care detin atestat de producator in conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, dar si persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi. Totodata, si persoanele juridice vor putea accesa aceste microcredite.

Citeste si:

Prin ordonanta de urgenta se mai stabilesc si tipurile de investitii care pot beneficia de microcredite, precum si plafonul maxim de microcreditare finantat.

Achizitia de terenuri agricole va fi garantata de pana la la maximum 70% din valoarea creditului acordat de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri agricole. Diferenta de garantii necesare pentru acoperirea integrala a creditului si a dobanzilor aferente va fi asigurata la acordarea creditului de catre imprumutati cu terenurile achizitionate si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti.

In acelasi timp, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin PNDR garantarea este de pana la 80% a creditelor acordate de institutiile finantatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020.

“Avand in vedere faptul ca masurile preconizate a fi aplicate prin acest proiect de act normativ vizeaza printre altele facilitarea achizitiei de terenuri agricole in vederea extinderii exploatatiilor agricole, facilitarea accesului la finantarea productiei agricole, care poate incepe astfel pentru categoriile cele mai sensibile de beneficiari inca din aceasta toamna, cu beneficii din primavara anului 2017, facilitarea accesului la credite si microcredite care pot oferi premisa accesarii, din toamna anului 2017 a unor masuri din PNDR”, se mai arata in ordonanta de urgenta.