“In perioada imediat urmatoare, estimam o crestere a preturilor de raft, cauzata de presiunea exercitata de scumpirea materiilor prime. Pentru a nu intra pe pierderi, producatorii romani vor fi nevoiti sa aplice, la randul lor, o majorare a preturilor de lista”, a afirmat Gavrilescu, scrie News.ro.

Evolutia vine dupa ce, la jumatatea anului trecut, odata cu scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA), preturile la raft au scazut semnificativ, iar de atunci s-au mentinut repativ constante. Piata locala a preparatelor din carne depaseste 1,2 miliarde de euro si este dominata de jucatori precum Transavia, Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacau, Angst, Fox sau Aldis.

Grupul de firme Agricola Bacau a inregistrat, in primele sase lui ale acestui an, o cifra de afaceri de 345,4 milioane lei, cu 12,7% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a lui 2015. Agricola International SA - principala companie a grupului, in care sunt integrate lantul de productie al carnii de pasare si operatorul logistic -, a inregistrat in primele sase luni o crestere a cifrei de afaceri de 17,6%, la 201,8 milioane lei.

Pe langa Agricola International, grupul mai cuprinde firmele Salbac, prin care grupul se ocupa de productia preparatelor crud-uscate, Europrod, prin care sunt realizate produsele semipreparate si ready-meals Agricola sau Avicola Lumina Constanta, prin intermediul careia sunt produse oua consum. Anul trecut, grupul Agricola Bacau a avut o cifra de afaceri de 655,5 milioane de lei, in crestere cu 6% fata de anul precedent.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock