Romania a exportat, in primele noua luni din 2017, o cantitate de 7,87 milioane de tone de cereale, in scadere cu 5,6% fata de aceeasi perioada din 2016, in timp ce incasarile au inregistrat un recul de 2,5%, pana la 1,421 miliarde de euro, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Comparativ, in primele noua luni din 2016, au fost exportate in tarile intra si extracomunitare 8,4 de milioane de tone de cereale, in valoare de 1,458 miliarde de euro, conform Agerpres.ro.

Potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare, graul se afla in topul livrarilor pe pietele externe, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2017, cu o cantitate 4,8 milioane de tone si incasari de 833,98 de milioane de euro, fiind urmat de porumb boabe cu 1,695 milioane de tone, in valoare de 384,31 milioane de euro. Din exporturile de orz (1,27 milioane tone) s-au castigat 187,66 de milioane de euro.

Pe de alta parte, in perioada analizata, Romania a si importat cereale, pe care ulterior, in cea mai mare parte, le-a exportat catre alte piete. Astfel, in primele noua luni a adus din afara 1,863 milioane de tone de cereale, in valoare de 349,19 milioane de euro, in scadere fata de aceeasi perioada din 2016, atat din punct de vedere cantitativ (2,36 milioane de tone) cat si valoric (415,5 milioane de euro).

Datele MADR arata ca Romania a exportat in total, in primele noua luni ale anului trecut, produse agroalimentare de peste 4,4 miliarde de euro si a importat de peste 5,2 miliarde de euro, deficitul inregistrat majorandu-se cu 79%, pana la 757,34 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada din 2016.

Sectorul agricol din Romania a avut, in 2017, una dintre cele mai bune evolutii din ultimii ani, datele statistice ale Ministerului Agriculturii indicand o recolta de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adica 1,4 tone pentru fiecare roman.

Anul trecut s-au obtinut nu mai putin de noua recorduri istorice la culturile vegetale, dupa cum a anuntat ministrul de resort, Petre Daea, unul dintre acestea fiind la productia de grau, secara si triticale, circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4.836 kg/ha, in timp ce la porumb, recolta "a sarit" la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri