Cooperativele inscrise in Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata (UNCAPI) au afaceri de 40 de milioane de euro in cele mai importante ramuri din agricultura. Domeniile in care activeaza sunt sectorul vegetal, legumicol, cresterea pasarilor si productia de oua, cresterea ovinelor si caprinelor, procesarea si productia de lapte si a produselor din lapte, precum si vanzarea produselor agroalimentare. Printre avantajele apartenentei la UNCAPI se numara, potrivit reprezentantilor uniunii, un sistem integrat de productie si desfacere, reprezentare in fata institutiilor statului, consiliere pentru fonduri europene, cursuri de formare profesionala si oportunitati de desfacere catre marile lanturi de retail.

Toate cooperativele, asociatiile, companiile si persoanele fizice care activeaza in Romania in domeniul agricultura se pot inscrie, incepand de astazi, in Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata (UNCAPI), care ”va reprezenta interesele producatorilor agricoli in fata institutiilor statului, administratiei centrale si locale, va informa si va consilia, dar va initia si propuneri de modificare a legislatiei sigurantei alimentare si va milita pentru asocierea producatorilor agricoli in cooperative”, potrivit reprezentantilor sai.

Cooperativele inscrise in UNCAPI au afaceri de 40 de milioane de euro in cele mai importante ramuri din agricultura, secretar general UNCAPI este Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor AgroStar, iar presedinte – Florin Burculescu, managerul cooperativei Tara Mea.

UNCAPI, agricultura, Stefan Nicolae, cooperative agricole

„Unul din principalele noastre obiective este infiintarea a cat mai multe asociatii si cooperative agricole romanesti profitabile. Vrem sa ii ajutam pe fermierii din Romania sa infiinteze noi grupari legale agricole, sa se extinda in tara prin construirea unor relatii intre ei si intre ei si alte entitati private sau publice, astfel incat sa creeze o piata de desfacere cat mai extinsa”, explica Stefan Nicolae (foto, sursa: federatiaagrostar.ro).

Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata a fost lansata cu scopul de a ajuta cooperativele sa aiba o reprezentare mai buna din punct de vedere profesional si comercial. Cu ajutorul UNCAPI fermierii vor putea ajunge mai usor cu produsele lor pe piata, in special in supermarketuri, potrivit reprezentantilor uniunii. Obiectivul principal al UNCAPI este de a promova produsele romanesti pe piata autohtona dar si pe cea internationala, cu ajutorul unui sistem de management de productie integrat.

UNCAPI, sistem integrat de productie si piete de desfacere

Prin asocierea cooperativelor sunt puse la dispozitia fermierilor fabrici de procesare, abatorizare, depozite de colectare a legumelor si fructelor, fabrici de conservare. Un sistem integrat de productie ajuta la scaderea preturilor, astfel incat productia fermierilor romani sa fie valorificata pe tot parcusul anului, nu doar in sezon.

”O parte dintre legumele produse in Romania ajunge pe rafturile marilor supermarketuri, insa legumele pot fi si procesate. Lipsa unitatilor de procesare in Romania a creat de-a lungul timpului mari probleme, in sensul in care agricultorii aruncau productiile pe camp pentru ca li se strica marfa. Tocmai acesta este si scopul nostru, sa sprijinim fermierii si sa integram tot acest lant alimentar pentru a folosi productiile si diminua pierderile. Cu ajutorul unei unitati de procesare, legumele romanesti pot fi transformate in conserve, iar fermierul isi vinde astfel toata marfa. In felul acesta, vom gasi in magazine bulion romanesc de calitate, iar pretul va fi mai mic decat alte produse similare, datorita acestui sistem integrat. Acelasi lucru este valabil si pentru alte produse pe care le livreaza fermierii”, precizeaza Stefan Nicolae, secretar general UNCAPI.

UNCAPI: ”Preturi corecte si decente pentru consumatori”

UNCAPI urmareste ca preturile la consumatori sa fie ”corecte si decente”, iar in acest fel sa fie diminuata evaziunea fiscala. Mai mult, cooperativele agricole integrate vor aduce noi locuri de munca in mediul rural, acolo unde rata somajului este ridicata, iar saracia extrema. Un alt obiectiv important al UNCAPI este de a atrage fonduri europene cu scopul de a dezvolta aceste afaceri romanesti. Se vor face cursuri de formare profesionala si se vor atrage investitii in vederea capitalizarii cooperativelor membre UNCAPI pentru a elimina intermediarii din lantul agroalimentar.

”Intermediarii cresc pretul alimentelor pentru ca ei profita de lipsa de organizare a producatorilor agricoli din Romania, de lipsa de logistica si de investitii ale acestora. Asa se explica, de pilda, de ce un crescator de vaci vinde litrul de lapte cu 2 lei la poarta fermei, iar in magazin litrul de lapte ajunge sa coste 5 lei. Noi ne dorim sa scurtam acest lant agroalimentar, sa diminuam costurile pana la raft si astfel sa promovam produse romanesti de calitate, la preturi corecte”, spune Stefan Nicolae, secretar general al UNCAPI.

UNCAPI va infiinta filiale teritoriale in toate judetele din Romania si va fi o prezenta activa in toate structurile de dialog social la nivelul prefecturilor, Ministerului Agriculturii, Guvernului si Parlamentului. De asemenea, Uniunea va solicita Parlamentului Romaniei finalizarea legislatiei cu privire la facilitatile fiscale pentru fermieri, care va duce la capitalizarea cooperativelor si asociatiilor agricole. In acest moment, toate cooperativele care sunt inscrise in UNCAPI colaboreaza intre ele.

UNCAPI, agricultura, Stefan Nicolae, cooperative agricole, Petre Daea

“Infiintarea UNCAPI este inca un semn ca agricultura romaneasca este pe un drum bun. Fermierii romani sunt oameni extrem de muncitori si de constiinciosi, daca au si oportunitatea de a ajunge usor la surse de informare si de consiliere, de a le fi reprezentate interesele si, mai ales, de a lucra intr-un cadru organizat, care sa le dea putere si incredere, sunt sigur ca in acest fel, vor ajunge curand pe lista marilor furnizori europeni”, spune Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri