Anul trecut, au fost patru luni de crestere nejustificata a pretului oualor, potrivit reprezentantilor Cooperativei Tara Mea, care spun ca, anul acesta, ouale vor fi cu 20% mai ieftine de Paste fata de luna ianuarie 2018. Nu la fel stau lucrurile in cazul carnii de miel, unii crescatori de ovine spunand ca anul acesta, de Paste, carnea de miel se scumpeste pentru ca sarbatoarea pica mai devreme. Asociatia crescatorilor de ovine si caprine Miorita anunta insa ca nu se justifica o crestere a preturilor la carnea de miel in perioada Pastelui. Carnea de pasare nu se scumpeste, iar majoritatea alimentelor de baza vor avea un pret constant.

Cooperativa Tara Mea va mentine pretul constant la oua chiar si in perioada Pastelui, cand cererea va fi mare. Ouale vor fi cu 20% mai ieftine de Paste fata de luna ianuarie, pe viitor urmarindu-se o reglare a pretului pe tot parcursul anului: acel pret constant, avantajos pentru fermier si pentru cumparatori, dar nu si pentru intermediari. Cooperativa isi propune in anul 2018 un cost unic la oua, cost real care se va mentine pe tot parcusul anului, indiferent de fluctuatiile din piata. Primul pas este faptul ca pretul oualor de Paste nu va fi influentat nicidecum de cererea mare.

„Fata de alti ani, cererea mare de oua de pe piata din perioada Pastelui nu va influenta evolutia pretului la oua. Livram 4 milioane de oua pe saptamana pe piata, iar obiectivul nostru este ca afacerile micilor fermieri sa supravietuiasca, iar consumatorii sa primeasca un pret corect. Anul trecut au fost patru luni de cresteri substantiale si nejustificate la pretul oualor, iar aceasta speculatie nu este fondata. Putem spune ca programul lansat de cooperativa noastra, de stabilizare a preturilor, isi instaleaza deja efectele”, declara Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

Florin Burculescu spune ca, in general, in perioada sarbatorilor exista o tendinta pe piata de a creste preturile artificial la anumite alimente, profitandu-se de cererea mare din acea perioada. Presedintele Cooperativei Tara Mea precizeaza ca acest lucru nu este normal, iar unii producatori incep sa realizeze ca un pret constant, fara fluctuatii mari, ajuta la dezvoltarea pe termen lung a afacerii lor, iar acest lucru ar putea muta concurenta de pe pret pe calitatea produsului vandut.

Asociatia Miorita : Scumpirea mielului de Paste nu este justificata

Unii crescatorii de ovine justifica scumpirea carnii de miel prin faptul ca anul acesta Pastele pica mult mai devreme si mieii nu vor apuca sa creasca suficient. Unii dintre ei vor prefera sa ii tina pentru export, iar cantitatea livrata pe piata va fi mai mica in comparatie cu cererea din perioada sarbatorilor. Asociatia crescatorilor de ovine si caprine Miorita spune insa ca preturile lor vor ramane constante si anul acesta chiar daca Pastele este la inceputul lunii aprilie.

“In viu, pretul este ca anul trecut 10-11 lei kilogramul. Carnea carcasa ar putea ajunge la 23-25 de lei, adica tot ca anul trecut. Cine vrea sa vanda de Paste intotdeauna pune montele mai devreme si se pregateste. Se stie tot anul cand pica Pastele”, explica Ion Branga, presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine si caprine Miorita.

Asociatia crescatorilor de ovine si caprine Miorita aduna la nivel national 423 de crescatori de ovine si caprine, cu un numar total de efective de 135.000. Potrivit Institutului National de Statistica, in luna aprilie a anului trecut, cand s-a sarbatorit Pastele, au fost sacrificate 3,2 milioane de capete de ovine si caprine la nivel national, iar greutatea medie in carcasa a fost de 8,8 kilograme.

Preturi de Paste: Ce se intampla cu pretul carnii de pasare si cel al alimentelor de baza?

Producatorii spun ca pretul carnii de pasare va ramane constant in perioada Pastelui, cererea mare nefiind un motiv de crestere, iar acest lucru este valabil si la alte alimente de baza precum lactatele, zaharul sau uleiul.

Cooperativa Tara Mea, UNCAPI, pret oua, Paste, alimente, carne miel, Stefan Nicolae

“Membrii Uniunii Nationale a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata (UNCAPI) ne-au confirmat ca pretul va ramane acelasi la alimentele pe care le livreaza pe piata in perioada de Paste. Nu exista niciun motiv care sa faca aceste preturi fluctuante in luna aprilie. Acesta este si scopul UNCAPI, de a aduce pe piata produsele de calitate ale membrilor si de a avea un pret corect, care sa nu fie influentat de intermediari. Integram practic tot lantul de aprovizionare pe un drum scurt, astfel incat preturile sa nu mai fie schimbate in functie de vreme, sarbatori sau alte motive sezoniere. Ajutam fermierii sa ajunga mai usor atat la liniile de productie, cat si la cele de distributie si livrare catre marile magazine”, declara Stefan Nicolae, secretar general UNCAPI.

Cooperativele inscrise in Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Productie Integrata au afaceri de 40 de milioane de euro in cele mai importante ramuri din agricultura. Sectoarele in care activeaza sunt: sectorul vegetal, legumicol, cresterea pasarilor si productia de oua, cresterea ovinelor si caprinelor, procesarea si productia de lapte si a produselor din lapte, precum si vanzarea produselor agroalimentare. UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociatie a crescatorilor de ovine si caprine si aproximativ 400 de fermieri. In acest moment, toate cooperativele care sunt inscrise in UNCAPI colaboreaza intre ele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri