Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a primit in perioada 2015-2018 solicitari de finantare pentru investitii in exploatatiile agricole in valoare de 1,536 miliarde de euro, depuse de catre 3.625 de fermieri. Cate contracte de finantare a semnat AFIR pana in prezent?

Dintre cele 3.625 de solicitari primite de la fermieri, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a selectat pentru finantare 1.617 proiecte de investitii, in valoare de 739,8 milioane de euro si a semnat pana in acest moment 1.454 contracte de finantare in valoare de 556,9 milioane de euro.

Finantarea proiectelor de investitii in exploatatii agricole este asigurata de AFIR prin submasura 4.1 (Investitii in exploatatiile agricole) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiara disponibila fermierilor prin aceasta linie de finantare pentru intreaga perioada de programare este de 790 milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zona montana si ferme de familie.

AFIR, PNDR, Programul National pentru Dezvoltare Rurala, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, fermieri, exploatatii agricole, Daniel Crunteanu

„Sprijinul financiar nerambursabil pe care il acordam beneficiarilor nostri a dus la infiintarea si modernizarea pana in prezent a 1.040 exploatatii agricole vegetale, a 89 de ferme de crestere a bovinelor de lapte, 55 de ferme pentru bovine de carne, a 86 de ferme mixte, a 50 de ferme horticole, a 34 de ferme de pasari, a 24 de ferme de porcine. Pentru investitiile realizate pana acum prin submasura 4.1, AFIR a decontat plati in valoare totala de 295 milioane de euro. Investitiile de acest tip sunt deoasebit de importante pentru a aduce sectorul agricol la nivelul de competitivitate pe care il presupune apartenenta la piata comuna europeana, iar indicatorii de realizare sunt un argument clar privind progresul inregistrat de Romania in acest sens,” a declarat Daniel Crunteanu, directorul general adjunct al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Citeste si:
Noi fonduri pentru sustinerea fermierilor: ce bani vor primi acestia
Noi fonduri pentru sustinerea...

Prin proiectele de investitii finantate prin submasura 4.1 din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), fermierii realizeaza constructii destinate activitatii productive, inclusiv cai de acces in ferma, irigatii si racordarea exploatatiei la utilitati, modernizeaza si doteaza ferma cu masini, utilaje si echipamente noi, in limita valorii de piata a bunului respectiv. De asemenea, finantarea proiectelor asigura construirea, amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, precum si alte cheltuieli de marketing, in cadrul unui lant alimentar integrat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
De ce merita mai mult sa te faci fermier decat IT-ist