Sezonul recoltelor a inceput, in iunie, cu orz, grau si rapita si va continua in iulie cu grau, rapita, orzoaica, secara, ovaz. In luna august, fermierii vor incepe sa recolteze porumbul, floarea soarelui si tutunul, iar in septembrie va continua recolta la floarea soarelui, porumb (principal) si soia. Cum au evoluat, anul trecut si in acest an, inaintea inceperii recoltarii din anul 2018, preturile cerealelor ”la poarta fermei”, in conditiile in care anul trecut noua culturi agricole au inregistrat recorduri istorice?

In mai 2018, ultima luna dinaintea inceperii recoltarii la grau si orz, preturile pe kilogram erau de 0,69 lei la grau (cea mai mare valoare din ianuarie 2017 incoace) si de 0,8 lei la orz, potrivit datelor Institutului National de Statistica, care calculeaza preturile medii ale produselor agricole ca medie aritmetica ponderata a preturilor medii obtinute la nivelul macrocanalelor de vanzare (piete agroalimentare - oboare si procesatori - comercianti - societati comerciale agricole). Preturile sunt cele de vanzare practicate de producatorii agricoli, la poarta fermei si au urmatoarele caracteristici: reflecta prima etapa de comercializare, nu includ costuri de transport, stocare, etc., nu cuprind subventii pe produs si TVA.

Bursa cerealelor: 1,34 lei/kg pentru floarea soarelui

In aceeasi luna mai 2018, bursa cerealelor arata astfel, potrivit datelor Institutului National de Statistica: 0,87 lei pe kilogram la orzoaica, 0,88 lei pe kilogram la ovaz (recoltarea la ovaz din acest an a inceput in luna iulie), 0,74 lei pe kilogram la porumb boabe (recoltarea la porumb incepe in august, luna septembrie fiind insa principala luna de recoltare) si 1,34 lei pe kilogram la floarea soarelui (recoltarea la floarea soarelui va incepe in august si va continua in septembrie).

Bursa cerealelor va fi influentata de cantitatile recoltate in acest an, specialistii din agricultura spunand ca 2018 va fi un an bun in special la porumb, cultura favorizata de ploile abundente, spre deosebire de grau, care, in zonele in care a plouat mult, a inceput sa incolteasca, fiind nevoie sa fie recoltat un pic mai devreme decat de obicei.

2017, cel mai bun an pentru agricultori

Anul trecut au fost inregistrate recorduri, din perspectiva cantitatii totale recoltate si/sau a cantitatii medii recoltate la hectar, la urmatoarele culturi agricole, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR):

Citeste si:
APIA incepe plata subventiei la motorina
APIA incepe plata subventiei...

Grau, secara si triticale (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 10,16 milioane de tone; 4.836 kg la hectar).

Rapita (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 1,68 milioane de tone, 2.844 de kilograme la hectar).

Mazare (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 298.600 tone; 2.776 kg la hectar).

Floarea soarelui (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 3,16 milioane de tone; 2.725 kilograme la hectar).

Citeste si:
Cum primesti ajutor de la stat daca esti cultivator de usuroi in 2020
Statul vrea sa sprijine...

Orz si orzoaica (record istoric in privinta productiei medii la hectar din ultimii 23 de ani: 4.942 kilograme la hectar, productie totala de 2,04 milioane de tone).

Soia (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 405.300 tone, 2.381 kilograme la hectar).

Porumb (record istoric atat la productia totala, cat si la productia medie la hectar: 14,56 milioane de tone; 5.854 kilograme la hectar).

Cartofi (cea mai mare productie medie la hectar in perioada 1990-2017: 18.848 kilograme la hectar)

Citeste si:
Doar 1% dintre intreprinderile agro-alimentare folosesc roboti...
Doar 1% dintre...

Struguri (cea mai mare productie medie la hectar in perioada 1990-2017: 6.520 kilograme la hectar).

Cum au evoluat preturile pe bursa cerealelor


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri