Importurile de legume si fructe ale Romaniei au totalizat, in primele cinci luni ale acestui an, 691 milioane euro, fiind cu 6,5% mai mari comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica, informeaza Agerpres.

Exporturile s-au cifrat la 57,6 milioane euro, cu 5,4% peste cele din primele cinci luni din 2017, rezultand astfel un deficit de 633,3 milioane euro.

In perioada 1 ianuarie - 31 mai 2018, exporturile FOB au insumat peste 28,092 miliarde euro si au crescut cu 8,8% comparativ cu perioada similara din 2017. Importurile CIF au totalizat 33,095 miliarde euro, fiind mai mari cu 9,3%.

Potrivit Adevarul, agricultorii romani prognozeaza o criza fara precedent in ultimii 40 de ani pe piata legumelor, care ar urma sa loveasca atat Romania, cat si celelalte tari din Europa in toamna. Din cauza secetei, productia de legume este compromisa.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Agricultura TERRA, Tudor Dorobantu, a spus ca seceta a facut ravagii in Europa. „Dupa cum bine se vede, Romania a fost afectata de un val de ploi care au adus prejudicii mari producatorilor autohtoni, iar in partea de vest o seceta ce bantuie de mai multa vreme si nu a facut decat sa distruga culturile de legume, de fructe si cereale. Nu in ultimul rand a fost afectata si zootehnia”, spune acesta.

Turcii vor ca Romania sa...
Citeste si: Turcii vor sa detroneze grecii la importurile Romaniei de citrice

Romania se bazeaza in proportie foarte mare pe legumele din import, iar preturile vor exploda. „Mintea mea refuza sa analizeze aceasta crestere. Vom asista la o criza profunda, pentru ca Europa este intr-o criza si e foarte greu de adus atat de multe cantitati, pentru 550 de milioane de locuitori. Pe de o parte, nu vor exista produse, iar cele care vor exista vor fi foarte scumpe”, a mai spus Tudor Dorobantu.

Sursa foto: Shutterstock / Adisa

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Mugur Isarescu: M-a frapat ca importam foarte multe mere