Gospodaria din localitatea Branistari, judetul Giurgiu, unde a fost confirmat sambata primul focar de pesta porcina africana din judet, a fost plasata sub supraveghere oficiala, fiind aplicate masurile de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor si mijloacelor de transport, a anuntat, duminica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), potrivit Agerpres.

Autoritatea afirma ca au fost prelevate probe pentru analize, iar cadavrele animalelor au fost ecarisate.

"In urma confirmarii diagnosticului, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (I.D.S.A.) - Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de PPA. Gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport", precizeaza reprezentantii ANSVSA intr-un comunicat remis AGERPRES.

Comitetul judetean pentru situatii de urgenta Giurgiu si Unitatea locala de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit duminica pentru a adopta planul de masuri privind controlul si combaterea bolii.

Potrivit sursei citate, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Pascal Cassecuelle a fost...
Citeste si: Pascal Cassecuelle a mai preluat o functie in cadrul conducerii Bayer

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

"Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar, DSVSA judetene sau autoritatilor locale.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie", mai spun reprezentantii Autoritatii.

Judetele afectate in prezent de pesta porcina africana sunt Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita, Galati, Calarasi, Ilfov, Buzau si Giurgiu.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anuntate pe 6 septembrie, focarele de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei se ridicau la 826, acestea fiind active in 190 de localitati din 11 judete, iar numarul total al porcilor afectati de boala sau ucisi era de aproape 160.000.

Carrefour lanseaza un program...
Citeste si: Carrefour lanseaza un program de agricultura BIO pentru fermieri

Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane (PPA) au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Petre Daea, despre cum vor...
Citeste si: Daea, despre cum vor functiona magazinele "Aprozar" si "Alimentara"

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Cum sa obtii o cultura de soia de calitate