Virusul pestei porcine, depistat la un mistret gasit mort pe un fond de vanatoare din judetul Botosani

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistret, gasit mort pe raza fondului de vanatoare 40 Suharau, in padurea Alba (judetul Botosani), intr-o zona situata la aproximativ trei kilometri de limita de frontiera cu Ucraina, a anuntat, duminica, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), scrie Agerpres.

"Suspiciunea a fost emisa in data de 19 ianuarie, in urma emiterii unui buletin de analiza de catre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate catre Institutul de Diagnotic si Sanatate Animala, care astazi, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea. Carcasa a fost distrusa prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru actiuni de dezinfectie si protectie a zonei afectate", precizeaza ANSVSA intr-un comunicat remis AGERPRES.

Tot in data de 19 ianuarie, a fost convocata o Sedinta a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani pentru adoptarea planului de masuri privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane, precum si pentru adoptarea zonelor de restrictii.

Masurile stabilite prevad vanarea integrala a mistretilor din zona afectata prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire, reducerea efectivului de mistreti in zonele cinegetice invecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vanatoare si a cotei suplimentare de interventie in functie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Proprietarii de porci domestici din zona au fost informati sa izoleze animalele in adaposturi pentru a nu veni in contact cu porcii mistreti sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vanatoare.

Citeste si:
Vin bani de la Agricultură pentru combaterea pestei porcine africane
MADR: 16,7 milioane de euro...

Potrivi ANSVSA, ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Pana la data de 11 ianuarie 2019, pesta porcina africana (PPA) era confirmata in 303 localitati din 19 judete, cu un numar de 1.153 de focare, dintre care 19 in exploatatii comerciale si 651 de cazuri la mistreti. Pana la data mentionata, au fost eliminati 364.237 de porci afectati de boala.

Prezenta virusului PPA in Romania a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Citeste si:
Alertă | Prutul a depăşit cu 84 de centimetri cota de pericol
Prutul a depăşit cu 84 de...

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Ploaie din avion.Adrian Oros:Vom folosi aviația pentru creşterea precipitaţiilor
Setari Cookie-uri