Cerneala si alte substante folosite pentru paiele si paharele de cafea din hartie si pentru recipientele alimentare din carton pot elibera toxine, a avertizat un grup european de protectie a consumatorilor, conform DPA.

Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC), reprezentanta a mai multor asociatii nationale, a cerut Uniunii Europene sa reglementeze ambalajele alimentare din hartie si carton.

Hartia este printre cele mai utilizate materiale pentru ambalarea alimentelor, aflata pe locul al doilea in acest domeniu, dupa plastic, arata BEUC.

UE reglementeaza substantele chimice folosite la ambalajele din plastic, iar produsele din plastic de unica intrebuintare vor fi interzise din 2021. Pentru ambalajele din hartie nu exista reglementari similare, iar organizatia sustine ca sistemul de reguli nationale existent expune anumiti consumatori la riscuri.

BEUC a stabilit ca in productia cernelurilor pentru ambalajele alimentare se folosesc peste 5000 de substante chimice. Printre acestea se numara coloranti, solventi, aditivi si filtre pentru radiatiile ultraviolete (UV). Toxicitatea majoritatii acestor substante nu a fost complet verificata, arata raportul organizatiei.

Teste de laborator comandate de BEUC au dovedit ca mai mult de o sesime din probe contineau amine aromatice primare, utilizate pentru coloranti galbeni, portocalii si rosii, dintre care unele sunt posibil cancerigene. In noua probe din 76, s-a constatat depasirea limitelor impuse de UE pentru ambalajele din plastic. Aproape toate probele contineau filtre UV, dintre care, de asemenea, unele sunt suspectate ca au potential carcinogen sau pot perturba sistemul hormonal; cantitatile care ajung in alimente sunt peste limitele recomandate.

"S-ar putea ca ambalajele alimentare din hartie sa nu fie atat de inofensive cat par", a conchis directoarea BEUC Monique Goyens.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nestle introduce eticheta nutritionala Nutri-Score in cinci tari UE