Cifre deloc imbucuratoare pentru iubitorii de legume cu gust autentic, asa cum se produc in tara noastra. Cele mai recente date statistice arata ca productia nationala de legume s-a redus in ultimul deceniu cu peste 100.000 de tone, scaderi inregistrandu-se la majoritatea speciilor, de la rosii la ardei si la ceapa.

Suprafata cultivata cu legume din Romania a fost in anul 2018 de 226.300 de hectare, in crestere usoara de la 224.600 de hectare in anul anterior.

Suprafata cultivata cu legume intre anii 2009-2018

Specificare UM 2009 2013 2017 2018
Suprafata Mii ha 267,1 259 224,6 226,3
Productie mii tone 3.901 3.961 3.638 3.797

Din datele prezentate mai sus insa se constata o scadere a suprafetei cultivate cu legume de la 267.100 hectare, in ultimii 10 ani, cu un minus de 40.000 de hectare.

"Principalele cauze care au dus la micsorarea suprafetelor de legume sunt numarul mare de exploatatii de dimensiuni reduse, gradul ridicat de fragmentare a suprafetelor legumicole, costurile tehnologice ridicate (energie si apa pentru irigat) in special pentru spatiile protejate", se arata intr-un raspuns al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la solicitare wall-street.ro.

De aici rezulta si scaderea productiei nationale de legume, care s-a redus cu 104.000 de tone in ultimii zece ani, ajungand la aproximativ 3,79 milioane de tone.

In prezent, principalele specii de legume cultivate in tara noastra sunt: tomatele, ceapa, varza, ardeiul, vinetele, radacinoasele.

Cele mai favorabile zone dezvoltarii legumelor sunt: sudul, sud-estul si vestul tarii, Moldova, Dobrogea si centrul Transilvaniei.

Cele mai mari productii de legume din Romania

Agricultorii romani produc in prezent cantitati mari de varza, rosii, ceapa si ardei.

Astfel, productia de varza a crescut usor in ultimii 10 ani, de la un milion de tone in 2009 la 1,06 milioane de tone la nivelul anului 2018. Situatia din ultimul deceniu la productia de rosii arata mici scaderi ale cantitatilor obtinute, mai exact un minus de 12.000 de tone, ajungand ca anul trecut agricultorii sa culeaga in total 743.000 de tone de tomate din livezile din tara noastra.

Scaderi au inregistrat si productiile de ceapa, de la 378.000 de tone acum zece ani, la 350.000 de tone culese in 2018. Si productia de ardei a scazut in ultimii ani, agricultorii romani culegand doar 230.000 de tone anul trecut.

Evolutia productiei de legume

Legume 2009 2013 2017 2018
Varza 1 mil. tone 1,15 mil. tone 1,03 mil. tone 1,06 mil. tone
Tomate 755.000 tone 750.000 tone 680.000 tone 743.000 tone
Ceapa 378.000 tone 392.000 tone 352.000 tone 350.000 tone
Ardei 246.000 tone 228.000 tone 226.000 tone 230.000 tone
Alte legume 1,5 mil. tone 1,43 mil. tone 1,35 mil. tone 1,4 mil. tone

In tara noastra sunt recunoscute in prezent 12 asociatii de producatori care comercializeaza legume in opt judete si au o capacitate de depozitare de aproximativ 26.500 de tone. Intre cei mai mari se numara Dinamic Leg (Galati), Bratesleg Grup (Galati), Prodleg Farm (Galati) si Gradina de legume din Bucuresti.

Ce forme de sprijin financiar primesc producatorii de legume

Producatorii de legume primesc o serie de subventii financiare sub forma de plati directe din Fondul European pentru Garantarea Agriculturii (FEGA), intre care se numara schema de plata unica pe suprafata, plata pentru tinerii fermieri, care nu depasesc 40 de ani, sprijinul acordat organizatiior de producatori, schema simplificata pentru micii fermieri, acestia primesc o suma maxima de 1.250 euro si altele.

De asemenea, agricultorii pot beneficia de o serie de ajutoare financiare de la bugetul de stat, printre care se numara ajutorul de minimis pentru tomate sau usturoi, sau pot primi ajutoare financiare pentru motorina utilizata. In 2019, se acorda 1,73 lei per litru de motorina utilizata in efectuarea lucrarilor mecanizate, iar cantitatea pentru care se acorda sprijinul la livezi este de 148 litri/ha.

Citeste si:
Oierii au mai mult timp sa ceara bani de la stat pentru lana vanduta
Se prelungeste perioada de...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »



Citeste si
Romanul plateste de doua-trei ori mai mult pentru legumele din piata