Petre Daea, acuzat si de agricultori ca a "umflat" raportarile privind productia de porumb transmise Comisiei Europene

Raportarile de productii “record la hectar” revin in actualitate, la 30 de ani de la caderea regimului comunist. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este acuzat de Emil Dumitru, fost lider al Federatiei profesionale Pro Agro, ca a raportat productii umflate la porumb. Si nu doar in acest an!

”Povestea cu productiile umflate a inceput din 2017 cand, din dorinta de a se lauda in fata sefului “atotputernic”, ministrul agriculturii a inceput sa dea telefoane pe la presedinti de asociatii la directii pentru agricultura sa ne spuna ca avem recorduri de productie. La o emisiune am fost in platou si cand am ridicat problema productiilor mincinoase, reprezentantul MADR care se afla prin telefon mi-a argumentat ca aceste date sunt trimise de DADR-uri sub semnatura ( dupa aceasta interventie a mea nu am fost difuzat in cadrul emisiunii ca stricam osanalele aduse pcr-ului)”, a declarat Dumitru, scrie G4Media.

Acesta acuza ministerul ca nu dispune de o metodologie de verificare si validare a datelor din teren, iar compartimentul de statistica al ministerului nu are personal de specialitate: ”Care e increderea care poate fi acordata unor date venite de la actori care nu au in obiectul de activitate lucru cu seturi de date? (Ma gandesc cu precadere la primarii)”.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat, recent, ca cei care pun sub semnul intrebarii productia obtinuta de fermieri ii jignesc pe acestia si produc deservicii tarii.

Disputa pe “raportarile la hectar” a aparut dupa ce Comisia Europeana a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele privind productiile de porumb obtinute in anii 2017 si 2018, deoarece "increderea si siguranta datelor statistice sunt vitale pentru a asigura transparenta pietei".

Citeste si:
Datoriile companiilor de stat au ajuns la 6% din PIB.Unde se duc banii
Datoriile companiilor de stat...

La finele lunii iulie, ministrul Agriculturii declara ca productiile de porumb obtinute de Romania in anii 2017 si 2018 sunt reale, iar acest lucru a fost transmis in raspunsul formulat Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri