17 Septembrie 2019

Prima cooperativa agricola din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan"



Cooperativa Agricola de Gradul I Grupul de Producatori Singeorz Bai, din judetul Bistrita Nasaud, este prima cooperativa din zona montana care a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative „produs montan” pentru sase produse.

Denumirea de "produs montan" este stabilita ca mentiune de calitate facultativa si este atribuita produselor destinate consumului uman, in cazul carora:
• materiile prime, dar si furajele pentru animalele de ferma provin in principal din zone montane;
• in cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, in zone montane.

Cooperativa din judetul Bistrita Nasaud a obtinut dreptul de utilizare a mentiunii „produs montan” pentru urmatoarele sase produse: cascaval, telemea, smantana, urda, cas din lapte de vaca si banza fermentata.

Unitatea si-a inceput activitatea de productie in data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vanzare, in data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazeaza pe prelucrarea laptelui crud de vaca, pasteurizare, obtinere smantana, cas si branzeturi cu pasta oparita. Materia prima provine de la gospodariile din localitate, capacitatea maxima fiind de 3.000 litri de lapte/zi.

Produsele ce ies de pe rafturile fabricii sunt comercializate in magazinul propriu.

Ce produse pot obtine dreptul de utilizare a mentiunii de calitate facultative "produs montan"
  • Produse obtinute de la animale din zone montane si care sunt prelucrate in aceste zone.
  • Produse obtinute din animale crescute cel putin in ultimele doua treimi ale vietii lor in zone montane, daca produsele sunt prelucrate in aceste zone.
  • Produse obtinute din animale transhumante, crescute cel putin o patrime din viata in transhumanta si care au pascut pe pasuni din zone montane.
  • Produse apicole, daca albinele au colectat nectarul si polenul doar in zone montane.
  • Produse de origine vegetala, doar daca plantele sunt cultivate in zone montane

Operatiuni de prelucrare in afara zonelor montane

Sacrificarea animalelor, transarea si dezosarea carcaselor pot avea loc in afara zonelor montane, cu conditia ca distanta fata de zona montana in cauza sa nu depaseasca 30 km. La aceasta data avem inregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producatori.



Citeste si