4 Octombrie 2019

Renumitii carnati de Plescoi devin produs de Indicatie Geografica Protejata



„Carnatii de Plescoi” au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 27 septembrie 2019, in cadrul caruia „Carnatii de Plescoi” (IGP) au fost inregistrati ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Inregistrarea ca indicatie geografica acorda o protectie ampla denumirilor inregistrate, functionand ca drept de proprietate intelectuala pentru produsele care au o origine geografica specifica si care detin calitati sau o reputatie datorate originii respective. Denumirile inregistrate se bucura de protectie impotriva oricarei utilizari abuzive, imitari sau evocari.

Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul „Carnatii de Plescoi” (IGP) dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 4 octombrie 2019.

Asociatia pentru promovarea carnatilor de Plescoi, infiintata in anul 2009, a solicitat protectia la nivel european din dorinta de a duce mai departe traditia si de a pastra gustul autentic al carnatilor de Plescoi.

Intre produsele romanesti care detin aceasta recunoastere se numara magiunul de prune de Topoloveni si salamul de Sibiu.



Citeste si