2 Noiembrie 2019

OIV: Romania a avut o productie de vin de 4,9 milioane hectolitri in 2019, in scadere cu 4%



Productia de vin a Romaniei a scazut cu 4% in 2019 pana la 4,9 milioane de hectolitri, de la 5,2 milioane hectolitri in 2018, insa chiar si asa este vorba de o productie peste media multianuala, potrivit estimarilor preliminare ale Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

In 2019, productia mondiala de vin a fost de 262,8 milioane hectolitri, comparativ cu 294 milioane hectolitri in 2018, sustine OIV, pe baza informatiilor colectate din 28 de tari, care reprezinta 85% din productia mondiala, scrie Agerpres.

In Uniunea Europeana, volumul productiei de vin a scazut cu 15% comparativ cu anul trecut, ajungand la 156 milioane hectolitri, de la 182,7 milioane hectolitri.

"O tendinta de scadere comparativ cu 2018 se inregistreaza in majoritatea tarilor UE. Cu toate acestea, in timp ce in Italia, Franta si Spania productia este mai mica nu doar comparativ cu 2018 dar si fata de media din ultimii cinci ani, alte tari precum Germania (9 milioane hectolitri, scadere de 12% comparativ cu 2018), Austria (2,6 milioane hectolitri, scadere de 4% comparativ cu 2018) si Romania (4,9 milioane hectolitri, scadere de 4% comparativ cu 2018), au inregistrat nivel de productie in linie sau chiar peste media din ultimii cinci ani", precizeaza OIV.

Conform datelor OIV, incepand din 2014 si pana in 2016 productia de vin a Romaniei nu a depasit 3,7 milioane hectolitri pe an, pentru ca in 2017 sa urce la 4,3 milioane hectolitri iar in 2018 a ajuns la 5,2 milioane hectolitri.

In 2019, Romania ocupa locul 13 in clasamentul celor mai mari producatori mondiali de vin, fiind devansata de tari precum China, Portugalia sau Rusia, a carei productie de vin in 2019 este estimata la 6 milioane hectolitr



Citeste si