Smecherii, samsarii si porcii mistreti reprezinta o problema in ceea ce priveste evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei si nu omul care isi creste porcul pentru el si familia sa, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros.

El a afirmat ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declansat impreuna cu Ministerul de Interne controale in trafic, inclusiv a celor care vin din poarta in poarta cu masina neautorizata si iau animalele crescatorului, care nu mai are acces in targuri, potrivit Agerpres.

Intrebat despre intentiile sale legate de ordinul cu privire la dimensionarea fermelor, emis de catre fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, astfel incat intr-o gospodarie sa existe cel mult cinci porci si care a intrat in vigoare la inceputul lunii noiembrie, Nechita-Adrian Oros a subliniat ca ordinul este in vigoare, dar nu a fost pus in aplicare.

"Nu cred ca este important numarul porcilor dintr-o gospodarie ci ceea ce se intampla cu ei. Pot sa fie doi porci, nu cinci, si omul sa nu-i sacrifice in gospodarie si sa-i plimbe prin targuri si fac mai mult rau decat un unul care are sase porci, dar care nu parasesc gospodaria, pentru ca ii taie si ii consuma acolo. Ideea era de a separa ferma de familie care creste animale doar pentru consumul propriu si ferma comerciala care trebuie sa respecte niste reguli", a spus ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca reglementarea situatiei va fi realizata prin noul ordin pe care il pregateste ANSVSA. Cei de la Comisia Europeana ne cereau masuri de biosecuritate. Punct. Nu ne cereau dimensionarea fermelor. Masurile de biosecuritate nu tin de dimensiunea fermelor ci de ceea ce faci. Cand intri in sistem comercial vrei sa vinzi, trebuie sa respecti niste reguli de biosecuritate, cand intri in sistem gospodaresc trebuie sa respecti niste reguli de bun simt".

Citeste si:
APIA incepe plata subventiei la motorina
APIA incepe plata subventiei...

In continuare Nechita-Adrian Oros a punctat ca "nici nu se pune problema de a opri cresterea porcului in gospodarii pentru consum propriu, dar pot sa ii opresc pe cei care cresc porci si nu vor sa fie in sistem comercial si sa respecte niste masuri de biosecuritate, dar in acelasi timp vor sa vanda porcii peste tot. Asta nu o sa pot sa accept niciodata. Stiti de ce? Pentru ca sunt putini si ei lucreaza in detrimentul adevaratului crescator. Nu omul acela care isi creste pentru el si familie este problema, ci smecherii, samsarii si porcii mistreti".

De aceea, "ANSVSA a declansat impreuna cu Ministerul de Interne controale in trafic si restrictionarea circulatiei, dar asta nu inseamna doar a opri targurile, ci o restrictionare a circulatiei, pe bune, a celui care vine din poarta in poarta cu masina neautorizata si ia animalele crescatorului, care nu mai are acces in targ. Asta trebuia facut din 2016. Samsarii acestia sunt cunoscuti, toata lumea ii stie, oamenii din asta traiesc. Noul ordin pe care il face ANSVSA in acest sens il va inlocui pe acela care e acum in vigoare".

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Agricultura »Citeste si
Fonduri europene de aproape 211 mil. de euro pentru investitii in agricultura
Setari Cookie-uri