Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Gheorghe Stefan a anuntat, la Cluj, ca ministerul pe care il reprezinta va lansa un proiect privind cresterea consumului de peste proaspat in tara. In prezent, romanii consuma doar sase kilograme pe an.

"Ministerul Agriculturii va lansa, in premiera, de la 1 ianuarie 2021, un proiect care vizeaza cresterea consumului de peste proaspat in Romania si speram ca sa-i convingem, cu aceasta ocazie, si pe ardeleni, ca cel mai bun porc e, totusi, pestele. Va fi o prioritate a ministerului, pentru ca dorim sa ne implicam si in organizarea pietei de peste din Romania, deoarece grija fermierului este sa produca, nu sa sune la diversi clienti pentru a-si vinde produsele", a spus Gheorghe Stefan.

Consumul de peste pe cap de locuitor este in Romania de circa 6 kg, suntem la coada UE

El a adaugat ca vor fi realizate centre de gros pe langa marile orase consumatoare de peste, precum Bucuresti, Iasi, Craiova, iar fermierii din zonele respective sa incheie contracte cu centrele de gros, care, la randul lor, sa fie singurele care sa poata incheia contracte cu marile lanturi de supermarketuri.

"Masura ar avea ca avantaj scoaterea la suprafata a pietei negre din zona, cresterea productiei de peste, asigurarea trasabilitatii pestelui, dar si un control pe ferme si pe specii", a mai spus Gheorghe Stefan.

Citeste si:
Romanii au cumparat somon de 50 de milioane de euro 2018
Romanii au cumparat somon de...

El a participat, marti, la o conferinta despre Programul Operational de Pescuit si Acvacultura, organizata la Cluj-Napoca, la care au participat peste 80 de fermieri din domeniu.

Sursa foto: shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Citește și
Farmeria.ro, platformă comercială online destinată producătorilor locali
Setari Cookie-uri