Legea 28/2020 privind comercializarea produselor alimentare nu avantajează producătorii și procesatorii români, ci doar marii retaileri, și va fi modificată, a precizat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

”Legea 28/2020 despre comercializarea produselor alimentare în România, lege care are un anumit istoric. Ea a fost siluită de cei din majoritatea parlamentară, în martie, și doar în avantajul retailerilor, nu al producătorilor și procesatorilor români și tot ei îmi cer explicații despre cum voi aplica această lege”, a spus ministrul de resort.

Adrian Oros a explicat că exista încă din 2009 legea 321 privind comercializarea produselor alimentare și ca PNL, în 2016, a promovat legea 150, care interzicea facturarea și refacturarea, prevedea obligația de a organiza evenimente de promovare de către retaileri, îngloba obligația de a organiza spații distincte de expunere și semnalizare la raft și obligația achiziționării a 51% produse românești și sancțiuni asciate.

Dacă esti înteresat de domeniul Agriculturii, te invităm să te înscrii la Conferința online Agricultura Viitorului, organizată de wall-street.ro, în data de 11 iunie, începând cu ora 12.

”În 2017 s-a intrat în procedură de infrigement și PDS a aprobat actuala lege 28/2020. Această lege nu numai că nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct că sunt produse românești, dar are două prevederi care sunt mult mai dăunătoare – termenul de plată care era de minim 14 zile pentru produsele proaspete și 30 de zile pentru celelalte produse și care în legea inițială noi le-am redus la 7 zile, în legea 28/2020 a reîntors, deci termenul de plată crește iar la 14-30 de zile. Această prevedere nu era cerută de Comisie, în procedura de infrigement, de prelungire a termenului”, a detaliat Adrian Oros.

Oros a completat că o altă prevedere toxică este aceea ”de a oferi posibilitatea de a percepe legal, de la furnizori, servicii și taxe, costuri mai mari și pierderi comerciale pentru micii producători”.

Practic, s-a făcut o lege în avatajul marelui retail, în detrimentul producătorului și procesatorului român.

Ce vor face cei de la Agricultură

Nu vom aplica această lege, o vom modifica imediat, cu cele două prevederi

Ministrul Agricuturii promite că:

  • va restabili principiile corecte de piață, indiferent de dimensiunea actorilor implicați
  • va înăspri sancțiunile pentru cei care vor să își rotunjească veniturile prin efortul ”celor mulți și mici”.
  • va elimina formele ascunse de taxare – autofacturare, remixă lunară, reducere ulterioară raportată la cifra de afacere sau discount de volum

Vom elimina toate aceste prevederi care au fost introduse în Legea 28 pe ultima sută de metri și care nu aveau nicio legătură cu acțiunea de infrigement pe care o pornise Comisia în 2017.

Adrian Oros a precizat ca pentru realizarea celor enunțate se va încerca modificarea în regim de urgență a legii 28/2020 sau transpunerea directivei europene.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri