Diferența dintre bio, ecologic sau organic: Explicațiile unui specialist

Produsele bio au căpătat popularitate în ultimii ani, fiind din ce în ce mai accesibile în majoritatea hypermarketurilor și supermarketurilor din țară. Deși este încă o piață de nișă, consumatorii încep să regândească piața bio și să nu mai perceapă produsele de acest tip ca pe un moft, ci ca pe o necesitate.

Vedem des pe etichetele fructelor sau legumelor din magazine, produse certificate bio, naturale sau ecologice. Cert este că toate susțin că au aceeași calitate, dar sub alt nume.

Fie că vorbim de bio sau ecologic, în general percepția publică este aceeași: bio = organic. Produse certificate bio sunt cele crescute fără a folosi pesticide sau substanțe care nu sunt permise.

„Este bio tot ceea ce are în spate o certificare de la un organism specializat. În general, lumea le confudă. Sunt mici diferențe între ele, dar în final, tot aceleași produse sunt”, a declarat pentru wall-street.ro, Vlad Popescu, CEO Norofert, producător român de îngrășăminte organice.

De ce să mănânci bio

Sănătatea este principalul avantaj al consumului de produse bio. Vlad Popescu, CEO Norofert, spune că produsele care nu sunt crescute bio conțin un reziduu de pesticide care afectează sănătatea. Antreprenorul este de părere că cea mai bună alegere, atunci când vrem să cumpărăm bio, sunt produsele cât mai aproape de forma lor inițială, cum sunt fructele și legumele.

Citeste si:
Cum poți să îți transformi ferma convențională într-una cu produse BIO
Cum poți să îți transformi...

„Ar fi bine ca strugurii sa fie consumați bio, nu neaparat vinul, pentru că atunci când băutura a trecut printr-un proces tehnic de procesare, este mai curată. La unele produse sau la unele forme de procesare, se reduce pesticidul pană în ultimă fază”, a declarat Vlad Popescu, CEO Norofert.

Cum se pot diferenția produsele bio pe piață

Există des impresia că nu toate produsele pe care scrie bio ar fi și într-adevăr certificate bio. Însă eticheta nu minte, iar în general ce scrie pe produs este și adevărat.

Înainte de a fi vândute în supermakerturi și hypermarketuri, produsele trec printr-un lanț numit tresabilitate. Întregul proces, din momentul în care fermierul începe să cultive produsele respective, până când sunt vândute către magazine, este foarte bine verificat.

Vlad Popescu a explicat cum funcționează tot acest proces. Înainte de toate, sunt realizate anumite analize atât la plante cât și la sol, analize care ulterior confirmă dacă acele culturi sunt ecologice sau nu.

Citeste si:
Inspectorii care nu sanctioneaza folosirea frauduloasa a termenilor...
Inspectorii care nu...

Există fermieri bio care folosesc pesticide și contaminează marfa, iar produsul este declasat. Pentru a fi analizată calitatea produsului, se iau mostre din pământ și de pe frunză, care vor fi trimise spre analiză. Dacă rezultatul este unul pozitiv, produsele vor fi vândute și certificate bio.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri