Pandemia a afectat numeroase domenii globale, inclusiv agricultura și, implicit, domeniul viticol. Unul dintre segmentele deosebit de afectate de pandemia COVID-19 este exportul, cu o reducere majoră a volumelor de vin tranzacționate în Uniunea Europeană, asociată deficitului de forţă de muncă şi dificultăţilor logistice. În aceste condiții, exportul românesc de vin s-a diminuat până aproape de zero în acest an, susțin unii producători de vin.

Întrebată de wall-street.ro cum a afectat pandemia exporturile de vin din acest an, Andreea Micu, proprietar Crama Avinis, a spus că, așa cum era de așteptat, exporturile viticole au scăzut semnificativ față de anul trecut, pe fondul crizei create de COVID-19.

„În perioada martie – iunie vânzările către export s-au diminuat până aproape de zero. Dar pe măsură ce s-au ridicat restricțiile din țările partenere, am reluat vânzările și câtre export, dar într-un alt ritm. Din punct de vedere al vânzarilor, în general, indicatorii de performanță sunt aproape la fel cu cei de anul trecut, diferă doar canalele de distribuție. Pentru că în acest context adaptarea este cea mai importantă”, spune Andreea Micu, proprietar Crama Avincis.

Crama Avincis este localizată în judeţul Vâlcea, pe dealurile Drăgăşanilor și este întinsă pe 50 hectare de viță de vie. În anul 2019, producția de vin a fost de 200 000 de litri, iar pentru anul acesta Andreea Micu estimează o creștere de peste 20% sperând să ajungă la aproximativ 250 000 litri de vin.

Retail jobs

Pandemia a afectat atât exporturile cât și importurile de vin ale Cramei Basilescu.

„Pandemia COVID-19 a dus exporturile de vin aproape de zero. Importul a scăzut cu 60%, în timp ce exportul a înregistrat scăderi de 80-90%”, spune Dana Sofia, manager Crama Basilescu.

România exportă doar 5% din producția totală de vin

Andreea Micu, proprietar Crama Avincis, spune că pentru producatorii locali de vinuri, piața romanească este de departe cea mai importantă, în comparație cu cea de export.

„Exporturile reprezintă doar 5% din producția actuală de vin, una dintre cele mai mici ponderi din Europa, deși Romania este unul dintre cei mai mari producători din Europa”, adaugă Andreea Micu.

Cu o suprafață viticolă de peste 180 mii hectare, România este pe locul șase în Uniunea Europeană la producția de vin, în urma Italiei, Franței, Spaniei, Portugaliei și Germaniei, potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri.

Citeste si:
România, pe locul 1 în UE la numărul de podgorii
România, pe locul 1 în UE la...

Exportul de vin românesc a atins anul trecut un nivel de 233,5 mii hl, în valoare de 30,9 milioane euro, în creștere cu 1,6% în raport cu anul precedent, arată datele transmise de CrameRomania.ro.

În ceea ce privește importul de vin din 2019, România a atins un nivel de 360,2 mii hl, în valoare de 62,9 milioane euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri