A fost un an dezastruos în agricultură, iar efectele se vor vedea la raft. Fermierii avertizează că vor urma scumpiri în lanț, scrie Digi24.

2020 a fost un an dezastruos pentru agricultură. Nu doar fermierii au suferit pagube, efectele se vor resimți în buzunarele tuturor. Producția puțină, din cauza secetei sau a grindinei, a dus la scumpirea cerealelor, ceea ce ar putea genera majorări de prețuri în lanț până la pâinea de pe raft.

Fermierii spun că, la unele produse, creșterile de preț s-au produs deja.

Un fermier din Iași a povestit cât de dramatic a fost pentru el anul 2020 – a cultivat și grâu, și porumb, dar producția la final de an a fost zero.

A fost un an foarte dificil pentru agricultură. Dacă vorbim de cultura mare, în primul rând cultura de grâu, am avut pe 40 de hectare și am fost nevoiți să întoarcem toată cultura. Producția a fost zero. Ne-am întors, am mers pe porumb. Planta a ajuns până la o înălțime de 50 de centimetri, după care, nemaifiind precipitații, s-a compromis și cultura de porumb.

Alex Cojocaru, fermier

El a atras atenția asupra creșterii prețurilor produselor de bază.

"După cum se poate vedea și la rafturile supermarketurilor, de exemplu, prețurile la ulei au crescut în ultimele 2 luni cu 30%. În funcție de stocuri, e posibil să avem parte de scumpiri sau să scadă aceste prețuri", a mai spus acesta.

Fermierul a spus că după dezastrul din 2020 nu mai are așteptări pentru anul care vine.

Agricultura românească a fost zdruncinată în 2020 de două evenimente majore: pandemia de coronavirus şi seceta extremă, care a fost una dintre cele mai grave din ultimii 50 de ani, după cum spun nu numai agricultorii ci şi autorităţile, cu impact direct şi semnificativ în PIB-ul României. Cu toate că s-au depus eforturi financiare pentru a diminua pagubele, au rămas încă sectoare neprotejate, iar o parte din despăgubirile promise agricultorilor se vor rostogoli în 2021.

Seceta extremă din acest an a făcut ravagii pe zone agricole extinse din ţară, iar prognozele Departamentului american al Agriculturii (USDA) şi cele ale Comisiei Europene privind producţia şi exporturile de cereale au devenit tot mai pesimiste, începând cu luna mai, mai ales pentru zona Mării Negre.

Multe dintre culturile însămânţate în toamna lui 2019 şi în primăvara acestui an au fost distruse, fiind consemnate pagube pe circa 2,4 milioane de hectare dintr-un total de aproape 6 milioane de hectare însămânţate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri