De ce criterii să ții cont pentru a cumpăra un vin de calitate

Vinul este băutura care nu lipsește niciodată de pe masa românilor la nicio ocazie specială, de accea ne dorim să avem un produs de cea mai bună calitate. Când vine vorba de cumpărarea unui vin, fără să vrem ne gândim care este cel mai bun raport calitate-preț. Însă exista și alte criterii după care ne putem ghida atunci când alegem să achiziționăm un vin de calitate.

Specialiștii spun că cel mai bun sfat atunci când cauți un vin bun este să apelezi la cunoscători certificati, care să nu reprezinte neapărat un singur producator de vin fiindcă ar poate fi imparțiali. Trebuie apelat la cunoscatori certificați din magazine specializate, magazine care să aibă în portofoliu vinuri selecționate, de la crame selecționate.

Dacă nu reușești să iei legătura cu un somelier, etichetele care sunt aplicate pe sticlele de vin te pot ajuta să identifici un vin de calitate. De exemplu inscripția DOC - denumire de origine controlată, inscripții cu premiile obținute în concursurile naționale, dar și internaționale.

„Nu întotdeauna un vin de o calitate deosebită, recunoscută de specialiști în domeniu, nu place oricui sau nu este pe placul oricărui consumator. Ideal este, ca dintre vinurile recomandate, să poată fi și degustate”, spune Daniel Haidarli, de profesie somelier.

Există foarte multe lucruri de care putem ține cont când cumpărăm un vin de calitate: momentul când va fi servit, mâncarea care va însoți respectivul vin, condițiile de servire (respectarea temperaturii de păstrare, de servire).

Citeste si:
Povestea singurului vin universitar din România
Povestea brandului Pietroasa...

La ce temperatură se poate servi un vin

  • Vinurile albe și rose seci trebuie servite reci: 7-12° C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase, vinurile spumante, șampania se servesc la temperaturi mai scăzute: 5-8°C
  • Vinurile roșii, ușoare se servesc la temperatura subsolului: 14-16°C
  • Vinurile roșii, corpolente, cu alcoolemii ridicate, se servesc la temperatura de 18-19°C

Aproape toți producătorii indică temperaturile de servire pe contra eticheta de pe sticla de vin. Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron) se servesc, de obicei, la temperaturi mai reci, în timp ce vinurile roșii ușoare (Pinot Noir, Beaujolais) pot fi foarte plăcute dacă sunt puțin răcite (14-16°C ).

„După servirea vinului, temperatura lui crește cu 1°C la fiecare trei minute, până când ajunge la temperatura camerei. Așadar nu este greșit să completați vinul din pahar cu vin din sticla care stă la gheață. Așa o sa reușiți să mențineți vinul la temperatura optimă”, precizează Daniel Haidarli.

Racirea vinului se face cu un amestec de gheață și apă, amestec care este mult mai eficient decât cuburile de gheată care ating doar punctual suprafața sticlei.

Cu o suprafață viticolă de peste 180 mii hectare, România este pe locul șase în Uniunea Europeană la producția de vin, în urma Italiei, Franței, Spaniei, Portugaliei și Germaniei, potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri.

Citeste si:
Exporturile de vin către China au fost blocate din cauza pandemiei...
Exporturile de vin către...

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Agricultură »Setari Cookie-uri