Ovidiu Vasilachi lucrează în agricultură de nouă ani, după ce a decis să renunțe la ideea de a avea un job în domeniul turismului și a pariat jumătate de milion de euro pe...grâu. Inițial, Ovidiu a terminat Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor la Iași, specializarea Turism, la Universitatea Al.I.Cuza Iaşi, cu intenţia de a deveni ghid turistic, însă și-a dat seama că dorește să devină agricultor și a ales ulterior să urmeze cursurile Facultății de Agricultură din Iași.

Părinții săi au început afacerea cu grâu cu 350 de hectare în 1996, iar Ovidiu a urmat pașii lor, preluând în 2011 business-ul care se află în satul Năneşti, județul Bacău.

De-a lungul celor nouă ani de când activează în firmă, agricultorul spune că au fost investiți circa jumătate de milion euro. În ultimii ani, acesta a investit și în digitalizare, respectiv un software care îl ajută să economiseasă bani și să aibă o cultură mai prosperă.

Toți acești bani au fost investiți din surse proprii, Ovidiu spunând că a încercat să atragă fonduri europene prin programul Tânăr Fermier, însă au fost probleme de birocrație care l-a făcut să își schimbe perspectiva.

„Am început să investim în utilaje mai performante, precum semănătoare, soluții GPS pentru a optimiza timpul, precum și în drone care ajută agricultorul să aibă o privire de ansamblu asupra calității culturii. Cu ajutorul acestor soluții putem vedea în ce zone trebuie să intrevenim pentru a face lucrul cât mai eficient”, a declarat Ovidiu Vasilachi (FOTO).

Ovidiu spune că a dorit digitalizarea culturii pentru a economisi bani și în același timp și îngrășăminte. Acesta spune că economisește cu circa 5-10% mai mulți bani.

Digitalizarea în agricultură va fi viitorul. Acolo ne îndreptăm fie că dorim sau nu. Generația veche nu mai există. Dacă vrei performanțe economice, trebuie să te îndrepți către astfel de soluții - Ovidiu Vasilachi, fermier.

Lipsa forței de muncă și scumpirea prețurilor la îngrășăminte, cele mai mari provocări ale 2021

Anul 2021 se anunță a fi unul foarte prosper. Agricultorul estimează că anul acesta va colecta 7.000 de tone de grâu, mai mult în comparație cu anul trecut când a reușit doar 5.000 de tone din cauza secetei.

Deși seceta a trecut, lipsa forței de muncă rămâne în continuare principala problemă a agricultorilor. Nu există persoane specializate care doresc să muncească 8 ore pe zi deoarece salariul este mic și preferă să plece în străinătate.

De asemenea, o altă problemă a agricultorilor în acest an este scumpirea utilajelor și a îngrăsămintelor, în cazul celor din urmă preț care s-a dublat. Utilajele s-au scumpit cu până la 15%, iar pesticidele cu până la 20%.

Deși prețurile la îngrășăminte s-au dublat, Ovidiu spune că la cereale nu a crescut la fel de mult. Grâul anul trecut s-a vândut cu 70 de bani/kg, iar în 2021 prețul este de 90 de bani/kg.

România obţine în acest an o producţie de grâu de peste 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare recoltă de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Anul trecut, România a obținut 6,4 milioane de tone de grău, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei.

Până la data de 16 august 2020 a fost recoltată 98,54% din suprafaţa însămânţată cu grâu în 2020/2021, de circa 2,2 milioane hectare. România a importat în 2020 grâu și porumb în valoare de 542 milioane euro, cu 212 milioane euro mai mult decât în 2019, potrivit datelor publicate de INS. În același timp, exporturile de grâu și porumb au fost de 1,9 miliarde euro în 2020, în scădere cu aproape 450 milioane euro față de 2019.

Sursa foto: Ovidiu Vasilachi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri