Cu o producție de cereale de 34,16 milioane de tone, România a atins un nivel record în anul agricol 2021. Exportul de 4 milioane de tone de grâu în 2021 a clasat România pe primele locuri în Europa. Conform fondatorului Casei de Trading a Fermierilor, Cezar Gheorghe, din producția totală de 34 de milioane de tone, 11 milioane de tone au fost culturi de grâu, 15,48 milioane de tone de culturi de porumb, 1,3 milioane de tone de culturi de rapiță și 3,35 milioane de tone de culturi de semințe de floarea-soarelui.

Importanța culturii de floarea-soarelui

Fiind una dintre cele mai răspândite plante oleifere, cultura de floarea-soarelui este în plină expansiune, atât în România, cât și în Europa, care are cele mai mari culturi de floarea-soarelui din lume. Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, anul trecut au fost însămânţate în România 1,2 milioane de hectare cu floarea-soarelui.

La noi în țară, samanta de floarea-soarelui este utilizată atât pentru extracția uleiului vegetal de înaltă calitate, cât și în industria oleochimică și energetică. Turtele și șroturile obținute în urma procesului de extracție au o valoare ridicată a proteinelor și sunt utilizate în producția de hrană pentru animale, la fel și cojile sau calatidiile. Dacă vrei să extinzi culturile de floarea-soarelui într-un mod stabil și competitiv, trebuie să utilizezi soiuri hibrizi adaptate condițiilor de cultivare.

Tehnologia de cultură a florii-soarelui

Succesul unei recolte bogate depinde în mare măsură de tehnologia de cultivare și de folosirea hibrizilor potriviți. O tehnologie avansată ajută fermierii să obțină o recoltă calitativă și cantitativă. Folosirea unui anumit tip de hibrid, în funcție de obiectivul de producție, va favoriza înființarea culturii și va permite fermierilor să adauge valoare produsului (ulei de calitate mai bună) și să-și protejeze culturile împotriva bolilor si daunatorilor.

Ameliorarea plantelor vizează în principal creșterea productivității și reducerea resurselor utilizate în cultivarea hibrizilor de floarea-soarelui. Această tehnologie utilizată în fiecare an în dezvoltarea de noi hibrizi este una dintre cele mai bune modalități de a contribui la sustenabilitatea agriculturii intensive.

Cu ajutorul tehnologiei hibride, proprietățile semințelor de floarea-soarelui au îmbunătățiri considerabile. Hibrizii de ultimă generație împreună cu produsele de protecția plantelor oferă recolte bogate optimizând consumul de resurse și reducând impactul asupra mediului.

Toleranța la boli

Floarea-soarelui are un spectru larg de utilizări, fiind o plantă cu adaptabilitate bună la diferite condiții climatice. Viabilă din punct de vedere tehnic și economic în sistemele de producție, cultura de floarea-soarelui s-a extins mult în ultimii ani. Toleranța mai mare la secetă și incidența mai scăzută a dăunătorilor și a bolilor sunt câțiva dintre factorii care au permis extinderea și consolidarea acestei culturi.

Deși este o plantă tolerantă care nu impune riscuri absolute, floarea-soarelui poate fi afectată de o serie de boli care, în majoritatea cazurilor, pot afecta planta. Principalele boli care pot apărea la culturile de floarea-soarelui sunt: putregaiul alb, putregaiul cenușiu, mana, pătarea neagră și pătarea brună, putrezirea rădăcinilor, rugina, septorioza, alternarioza. Patogenii periculoși cu care se confruntă culturile de floarea-soarelui pot fi combătuți dacă se aplică o serie de măsuri agrofitotehnice. Rotația culturii, încorporarea în sol a resturilor vegetale după recoltare, asigurarea unei densități optime, fertilizarea fără exces de azot (pentru a nu sensibiliza plantele), folosirea de hibrizi cu rezistență sporită sunt unele dintre măsurile de prevenire și combatere a bolilor.

Potențial de producție

Pentru a obține recolte mai bogate și culturi de floarea-soarelui sănătoase fermierii trebuie să adopte practici agronomice corecte. Un plan potrivit trebuie să aibă la bază sisteme de producție eficiente și avantajoase. Alegerea unui hibrid în funcție de zona de favorabilitate și obiectivul de producție va spori potențialul de producție și va oferi rezistență la factorii de stres climatic.

Folosirea unor hibrizi de calitate în funcție de sol, zonă și obiectiv de producție va spori randamentul culturilor și va crește profitabilitatea fermierilor. Producția medie pentru un hectar de teren este de 2500 kg, însă aceasta diferă în funcție de hibrizii folosiți, condițiile climatice și tehnologia aplicată. În urma unei analize asupra raportului dintre venituri și costuri, se constată că o cultură de floarea-soarelui este rentabilă prin prisma realizării unui profit brut estimat la 43%. Astfel, culturile de floarea-soarelui vor rămâne și în 2022 în topul preferințelor fermierilor din România, dar și din UE

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri