Securitatea alimentară a Europei este un subiect adeseori discutat în ultima perioadă, în contextul în care exporturile Ucrainei și ale Rusiei de produse agricole au fost restricționate. Am dezbătut acest subiect cu Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), care a detaliat pentru wall-street.ro câteva dintre problemele majore cu care se confruntă agricultura românească în acest moment.

"Sunt anumite informații care induc panică și fac ca mai mulți consumatori să facă achiziții mult mai mari decât ar trebui", a declarat Florentin Bercu. "Și atunci este normal să existe o oarecare perturbare a aprovizionării, pentru că există un consum mediu care se respectă".

Chiar și în Ucraina se încearcă pe calea ferată să se deblocheze cumva exporturile, a mai explicat acesta, în contextul în care țara vecină a restricționat recent exporturile de cereale către România și Polonia.

Cât privește problema securității alimentare, Forentin Bercu a explicat faptul că, într-adevăr, sunt anumite state care au o oarecare sensibilitate la acest aspect, pentru că nu au capacități de depozitare pe termen lung și se aprovizionau din Ucraina și Rusia continuu și frecvent.

"Este clar că va fi o perturbare a capacității de producție a Ucrainei și a capacității de export a Rusiei, dar nu va fi de o avengură așa de mare încât să se ajungă la foamete", a completat acesta. "Doar că o să ajungem la niște costuri mult mai ridicate pentru consumatorii din Europa, care vor fi foarte greu de suportat acea parte a populației care are venituri foarte scăzute".

Referitor la subiectul stringent și problematic al secetei, directorul executiv UNCSV a explicat că există riscul să fie o secetă mult mai pronunțată decât cea din 2020, pentru că la ora actuală există un deficit hidric de până la 300 ml de apă pe metru pătrat, ținând cont de cantitatea medie anuală de precipitații din respectivele zone, de 450-500 de mililitri.

Agricultura României, împreună cu Ministerul Mediului, are finanțare într-un singur program, cel de apă, unde se acordă 328 de milioane de euro, dacă nu greșesc, pentru desecări și drenaje.

- Florentin Bercu, director executiv UNCSV -

Totodată, a explicat Florentin Bercu, și UNCSV a fost printre acele organizații care au solicitat public tuturor autorităților să ofere posibilitatea și să aibă curajul de a transmite o corecție la PNRR, pentru a cuprinde alături de desecări și drenaje și irigațiile. "În aceeași sumă, în aceleași condiții, respectând pricipiile de verde, de digital, de smart, de a nu face rău mediului și așa mai departe".

De asemenea, a mai arătat acesta, UNCSV a lucrat la nivelul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, unde UNCSV este membră, împreună cu experți care au realizat PNRR-urile pe irigații din Italia, Spania, Polonia, Germania și a făcut propuneri de îmbunătățire tocmai pentru a corespunde întru totul viziunii europene.

"Am transmis acele propuneri împreună cu scrisoarea noastră deschisă și marele beneficiu al acestui program este că poate fi scalabil, și anume: suma întreagă ar ajunge pentru modernizarea infrastructurii principale până la 500.000 de hectare, dar ea poate fi diminuată corespunzător", a declarat Florentin Bercu.

Elementul principal, a completat acesta, este să fie prinse și irigațiile, în contextul în care nu se vorbește de modificarea PNRR-ului, ci doar de o corecție la PNRR. Prin această posibilitate, prin urmare, în cazul în care vor rămâne bani din alte proiecte pe care guvernanții nu vor reuși să le implementeze la timp, fondurile respective să se poată realoca către irigații.

Nu în ultimul rând, a arătat Florentin Bercu, "este foarte important de precizat că, deși sunt disponibile fonduri europene pentru irigații, acestea sunt alocate pentru infrastructura secundară de irigații".

Florentin Bercu va fi unul dintre speakerii invitați în cadrul conferinței Agricultura Viitorului, organizată de wall-street.ro pe data de 18 mai. Dacă vrei să afli mai multe informații despre subiectele discutate și despre speakerii care vor participa, înscrie-te AICI.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri