6 Iunie 2022

România a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE, în contextul războiului din Ucraina



Cu fiecare zi care trece fără ca cerealele blocate în silozurile ucrainene să ia calea exportului, situația se agravează pentru țările care sunt dependente într-o mare proporție de această materie primă. Pe de altă parte, acest lucru reprezintă o oportunitate pentru țările care suplinesc golul lăsat de Ucraina, cum este și cazul României.

România redevine grânarul Europei

Astfel, publicația lantulalimentar transmite faptul că România a devenit cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană, vânzările atingând un nou record, cu 1.163.262 tone de cereale exportate în luna martie a acestui an.

Mai mult, arată publicația, cantitatea livrată până acum în anul comercial iulie 2021 - iunie 2022 este cea mai mare din ultimii 15 ani: 10.960.632 tone. Totodată, arată aceeași sursă, exporturile aferente lunilor aprilie, mai și iunie (trimestrul II) vor urca totalul la un nivel și mai mare.

Cât despre recordul de până acum, 10.290.023 tone în anul comercial 2019-2020, acesta a fost deja depășit în luna martie, informează sursa citată.

Cel mai important cumpărător al cerealelor din România este Egiptul, care în luna martie a importat 401.119 tone de cereale.

Nu în ultimul rând, transmite publicația, România domină topul vânzărilor de cereale în acest an comercial, pe locul doi aflându-se Franța, cu 10.756.987 tone.

"Nu poate exista PNRR fără irigații"

În acest context, este limpede faptul că agricultura românească are nevoie tot mai mare de suport pe partea de irigații, capitol deficitar, pentru a-și spori și mai mult potențialul agricol.

Astfel, majoritatea specialiștilor sugerează că renegocierea PNRR ar fi cel mai bun mod de a face acest lucru.

Prin urmare, așa cum subliniază și Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, nu poate exista PNRR fără irigații.

"Avem datoria să aducem banii europeni pentru aricultura românească", a transmis acesta într-o postare publică.

Credeți că noi nu putem face și nu putem fi ca Franța, Germania sau Polonia!? s-a întrebat acesta în încheierea mesajului său.



Citeste si