Lipsa acută de ploaie a dus situația culturilor din România la mult peste un milion de hectare calamitate, iar lipsa de viziune în ce privește agricultura este atât de mare încât nici măcar un fermier care este simultan primarul unei comune din Călărași nu poate debloca lucrurile. Situația este cu atât mai interesantă cu cât Ciprian Olteanu, un politician liberal în vârstă de 32 de ani, și-a asumat destinul comunei Unirea în actualul mandat, dar pe partea agricolă depinde foarte mult de legislația și proiectele ce țin de ministerul de resort.

"La noi seceta este accentuată și am început să ne cam obișnuim cu ideea asta, ceea ce este un lucru destul de grav", a declarat Ciprian Olteanu pentru wall-street.ro.

Acesta a explicat că ferma pe care o conduce a reușit prin forțe proprii să ajungă la o suprafață irigată de 1200 de hectare din aproximativ 3000, dintre acestea doar aproximativ 100 de hectare fiind irigate prin sistemul centralizat al ANIF-ului (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, n.r.), cei care sunt responsabili de aducerea apei pentru irigații pentru suprafețele fermierilor.

Cât privește nevoia de ca irigațiile să fie prinse în PNRR, primarul arată că fără doar și poate ele trebuiau incluse în program, dar crede că în acest moment cărțile sunt făcute, trenul acesta plecând încă de pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Adrian Oros.

Criprian Olteanu a mai adăugat, cu privire la faptul că Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Agriculturii nu au putut să găsească o soluție cu privire la această problemă, faptul că reprezentanții acestora nu au înțeles că nu era vorba despre o luptă pentru capital politic, ci chiar despre viitorul țării.

Așa cum alte state membre UE au reușit să pună irigațiile în PNRR, nu înțeleg de ce noi nu am reușit. Urcă-te în avion, du-te până acolo, cere un sfat. Noi fermierii mergem să vedem exemple de bune practici: ce fac ceilalți din jurul nostru mai bine? De ce nu sunt capabili și ei să colaboreze?

Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea

Acesta a mai explicat că era responsabilitatea Ministerului Agriculturii să conceapă un plan de gestionare a apei pentru irigații care să fie prietenos cu mediul, dar, atât cât a perceput din spațiul public, nu a fost prezentat niciun plan coerent cu cifre și cu date, ci numai idei fanteziste.

Primarul comunei Unirea a oferit de altfel un pronostic sumbru în ce privește irigațiile, spunând că nu crede că acestea vor mai putea fi introduse în PNRR, ceea ce este un mare minus pentru viitorul agriculturii românești.

Cu privire la acest aspect, de altfel, Ciprian Olteanu a oferit propriul său exemplu, explicând că în lunile august-septembrie în zona fermei sale a plouat undeva la 50 de litri pe metru pătrat, iar din 12 septembrie nu a mai avut un strop de apă, în condițiile în care cele 900 de hectare cultivate cu rapiță pe care se bazează pentru a plăti scadențele de la începutul verii, pur și simplu se usucă.

Totodată, acesta a mai arătat că există o anumită latență cu privire la acest subiect, pentru că atunci când se vorbește despre irigații și de investiții în irigații, nu se vorbește despre anul curent și poate nici de anul următor, lucrările de îmbunătățiri funciare fiind grele și necesitând specialiști și utilaje specializate care nu se mai găsesc.

Domnul Daea, din păcate, este un orator fantastic, dacă vrei să stai la povești cu cineva cred că e partenerul ideal, dar pe partea de acțiuni propriu-zise cred că are niște lacune mari. Opinia mea de fermier, încă o dată.

Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea

Acesta a concluzionat spunând că în acest domeniu nu se întâmplă absolut nimic, fermierii fiind lăsați la voia sorții.

Nu în ultimul rând, Ciprian Olteanu a arătat că, chiar și cu riscul de a fi înjurat de semenii săi fermierii, despăgubirile nu sunt o soluție.

Sursa foto: Facebook / Ciprian Olteanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri