Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, pe fondul majorării costurilor majorităţii produselor alimentare de bază, în condiţiile în care perturbările provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia au sporit temerile privind penuria de alimente, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, conform Agerpres.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2022, acest indice a crescut până la 143,7 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Deja indicele înregistrase în 2021 un avans de 28%, faţă de 2020, după ce economia mondială s-a redresat în urma impactului pandemiei. În 2022, indicele preţului la cereale a urcat cu 17,9%, din cauza perturbărilor de pe pieţe, în urma războiului, a costurilor mai ridicate cu energia, a vremii nefavorabile şi a cererii globale solide de alimente.

Datele publicate vineri de FAO arată că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în decembrie 2022, pentru a noua lună consecutiv, în urma declinului preţurilor internaţionale la uleiuri vegetale, cereale şi carne, deşi au crescut uşor preţurile lactatelor şi zahărului.

"Preţurile mai moderate ale produselor alimentare de bază sunt binevenite, după doi ani extrem de volatili", a apreciat economistul şef al FAO, Maximo Torero.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri