18 Aprilie 2023

PSD va cere în coaliția de guvernare suspendarea importurilor de cereale din Ucraina



România s-ar putea alătura rapid grupului statelor care au interzis importurile de cereale din Ucraina, intrând astfel în conflict cu Bruxelles-ul.

PSD a anunțat printr-un comunicat de presă că ”va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară.”

Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis deja importurile de cereale ucrainene. Bulgaria ar plănui și ea să adopte o măsură similară. Doar Cehia se ține deoparte, deșia guvernul de la Praga a anunțat că va avea o poziție comună cu celelalte state din regiune.

O suspendare a importurilor, susțin social-democrații, este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia. Mai precis, fermierii au cerut compensații de 200 de milioane de euro, însă au primit doar 10,5 milioane. Nu este clar cine e de vină pentru situație, dar inclusiv președintele Iohannis a dat de înțeles că problema ar fi la Ministerul Agriculturii.

Cu doar o zi înainte, Comisia Europeană declarase ”inacceptabilă” măsura de interzicere a importurilor de cereale ucrainene adoptată de statele est-europene. Pe de altă parte, la Bruxelles nu a fost acceptată o renegociere a valorii depăgubirilor pentru fermierii români.

PSD susține necesitatea ca ”statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.”

Totuși, reprezentații PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.



Citeste si