Controversatul subiect al produselor alimentare cu făină de insecte ar putea fi tranșat printr-o lege specială. Mai mulți parlamentari PSD, în frunte cu însuși președintele partidului, Marcel Ciolacu, au depus un proiect în acest sens.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că legea era necesară ”ca urmare a dezbaterilor ample din spațiul public românesc privind utilizarea produselor alimentare care sunt/conțin specii de insecte”. Ca urmare, Marcel Ciolacu și alți 3 parlamentari PSD cer introducerea unui cadru juridic clar privind folosirea făinii de insecte și vânzarea produselor care conțin acest ingredient.

Făina de insecte, interzisă în produsele tradiționale

Proiectul de lege interzice folosirea făinii de insecte în prepararea produselor din Registrul Național al Produselor Tradiționale. Registrul cuprinde, în acest moment, 750 de produse, și nu a mai fost actualizat din 2020.

De asemenea, dacă între ingredientele unui produs deja existent este introdusă și făina de insecte, acesta trebuie să își schimbe denumirea. Noua denumire trebuie să includă numele speciei de insectă.

Cum vor fi vândute produsele cu făină de insecte

Orice produse care conțin insecte trebuie să fie vândute la standuri separate, delimitate de cele pentru produse ”bug-free”. Clienții trebuie să fie avertizați prin panouri despre care se specifică n proiectul de lege că vor fi monocolore, fără degradeuri și scrise cu Times New Roman de 20.

Și magazinele online, dar și restaurantele, trebuie să marcheze clar produsele cu făină de insecte, inclusiv la livrări.

Încălcarea legii se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei. Constatarea și aplicarea acestor amenzi va fi de resortul ANPC.

Momentan vorbim doar de un proiect, dar dat fiind că printre inițiatori se numără liderul PSD, care va fi probabil și prim-ministru în viitorul apropiat, e puțin plauzibil că legea privind făina de insecte nu va trece de Parlament.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri