15 Mai 2023

Ambasada SUA în România încurajează exportul de salam de Sibiu peste ocean. Care au fost etapele prin care s-a ajuns la acest acord



Conform unui anunț făcut de ambasada SUA, România este eligibilă să exporte salamurile crud - uscate şi conservele de carne de porc în SUA după ce raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) a concluzionat că sistemul românesc de inspecţie a cărnii şi produselor din carne este organizat astfel încât să ofere controlul final, supravegherea şi aplicarea legislaţiei.

În același timp, Grupul Cris-Tim a fost acreditat pentru exportul salamului de Sibiu IGP pe piaţa din Statele Unite în urma unui audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat în România, informează producătorul de mezeluri.

Obţinerea acestei acreditări este rezultatul unui efort conjugat al Cris-Tim şi al altor producători de mezeluri din România, al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi al ambasadelor celor două ţări - SUA şi România.

Pentru redeschiderea pieţei americane pentru carnea şi produsele din carne din ţara noastră, echipa tehnică din cadrul Grupului Cris-Tim a fost în contact permanent cu ANSVSA, FSIS şi cu Serviciul de Inspecţie pentru Sănătatea Animalelor şi a Plantelor din cadrul Ministerului american al Agriculturii (USDA-APHIS).

"A fost un efort de echipă în care am dezvoltat un set specific de proceduri care să poată corela constant cerinţele şi să asigure, în final, echivalarea sistemului de inspecţie. Conducerea Grupului Cris-Tim a fost direct implicată alături de echipa tehnică internă pentru a beneficia de toate pârghiile necesare în scopul implementării cerinţelor ANSVSA, FSIS şi USDA-APHIS", a declarat Cristina Licu, director Calitate-Protecţia mediului în cadrul Cris-Tim.

Prin urmare, România este acum eligibilă să exporte salamurile crud-uscate şi mai ales Salamul de Sibiu IGP (Indicație Geografică Protejată, n.r.).



Citeste si