18 Ianuarie 2024

Marcel Ciolacu anunță primele concesii pentru agricultori în urma protestelor. Acestea ar urma să fie legiferate în curând



Sub presiunea protestelor fermierilor, Marcel Ciolacu a anunțat primele măsuri pe care guvernul său este dispus să le legifereze pentru a putea calma spiritele în rândul acestora.

"Am discutat cu micii fermieri și marile asociații de profil. Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme (...) azi ne vom ține de cuvânt", a transmis premierul.

De asemenea, acesta a mai arătat că, în privința fermierilor, va fi acordat un sprijin direct, de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022.

Totodată, a explicat acesta, compensația pe fiecare întrerprindere agricolă nu poate depăși suma de 280.000 de euro, estimarea privind beneficiarii fiind de 162.000 de persoane și un efort bugetar de aproape 250 milioane de euro, sumă deja prevazută în buget.

Marcel Ciolacu a mai explicat că, în plus, i s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto, la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoarele, prevedere care va fi legiferată azi.

"Totodată, rezolvăm problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermei. Rezonabil este să nu îi pui pe fermieri sa își ia utilajele agricole din câmp și să meargă la RAR, ci să fie exact invers", a mai arătat premierul.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu a explicat că Guvernul mai are în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de secetă din 2023.

"Sprijin total această măsură și știu că se lucrează cu Banca Națională și cu Consiliul Concurenței pentru a se găsi cele mai bune soluții (...)", a concluzionat numărul doi în stat.



Citeste si