15 Februarie 2024

Într-o scrisoare către Ciolacu și Barbu, fermierii cer urgentarea plăților pentru mai multe subvenții APIA aflate în blocaj



Alianța pentru Agricultură și Cooperare cere urgentarea plăților pentru mai multe subvenții aflate încă în blocaj la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF) au transmis joi, 15 februarie, către Premierul Marcel Ciolacu și miniștrii Marcel Boloș (Finanțe) și Florin Barbu (Agricultură), o adresă prin care reiterează solicitarea de demarare a achitării unor subvenții APIA care sunt încă blocate la plată.

Adresa a fost transmisă și în atenția directorului general al APIA, Ionuț Lupu.

”Stimate Domnule Premier Marcel Ciolacu, Stimate Domnule Ministru Marcel Boloș, Stimate Domnule Ministru Florin Barbu, semnalăm, la acest moment, un blocaj în plata subvențiilor APIA pentru o serie de scheme importante, astfel că vă solicităm să dispuneți și întreprindeți toate măsurile necesare pentru:

1. Aprobarea în această săptămână a Hotărârilor de Guvern pentru alocarea sumelor necesare și plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal și zootehnie (bovine, ovine, caprine și bubaline), astfel încât plățile să poată fi demarate de săptămâna viitoare.

2. Demararea de urgență a plăților pentru ecoschema PD 04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, începând cel târziu de săptămâna viitoare.

Stimate Domnule Director General al APIA, vă rugăm să întreprindeți toate demersurile în vederea finalizării softului și operaționalizarea IPA pentru a se putea efectua plățile de mai sus și urgentarea demersurilor pentru eliberarea adeverințelor APIA începând cu lansarea sesiunii de depunere cereri APIA, respectiv 1 martie 2024.

Reamintim că ponderea majoritară a acestor sume va fi decontată de Comisia Europeană și că sunt multe aspecte administrative care prin simplificare, urgentare și debirocratizare pot veni în sprijinul producătorilor agricoli”, se arată în adresa AAC.



Citeste si