Transportatorii cer un sistem de taxare in functie de distanta parcursa

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita Guvernului sa introduca un sistem de incasare a taxei de drum in functie de numarul de kilometri parcursi de transportator, eliminand astfel taxarea fixa, potrivit unui comunicat al organizatiei, informeaza Mediafax.

"Comparativ cu tari precum Bulgaria, unde costul cu taxa de drum este de 0,008 euro centi/kilometru, transportatorii romani platesc 0,15 euro centi/kilometru. In 2007, un transportator roman efectua anual aproximativ 110.000 kilometri pe teritoriul national, iar in 2011 media kilometrilor efectuati la transportul de marfuri a scazut la 70.000 kilometri/vehicul, ceea ce ne arata in mod clar ca statul trebuie sa aplice o serie de masuri care sa salveze ce se mai poate din transporturile comerciale romanesti.

In acest context, FORT a transmis o scrisoare Guvernului in care solicita ca incasarea taxei de drum aferenta utilizarii infrastructurii rutiere sa se faca dupa modelul austriac utilizand GO-Box-ul", se arata in comunicat.

Potrivit FORT, introducerea acestui sistem ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le inregistreaza din cauza neutilizarii infrastructurii rutiere ca urmare a restrictiilor de circulatie impuse, precum si a obligativitatii de a respecta timpul de odihna si conducere.

Reprezentantii federatiei sustin ca transportatorii de marfuri si de persoane au inregistrat anul trecut pierderi de peste 50 milioane de euro din cauza starii infrastructurii rutiere si a cresterii preturilor la carburant.

Organizatia FORT reuneste aproape 500 de firme.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri