Noua taxa de poluare a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare pe 13 ianuarie. Taxa auto va tine pe loc piata auto si va scadea pretul de vanzare la peste jumatate din parcul auto national, romanii fiind nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru o masina noua, spun analistii.
Persoanele fizice detin peste 80% din cele peste 4 milioane de autoturisme inmatriculate in Romania, iar un roman din zece are in posesie mai mult de o masina (408.800 de persoane).

„In Romania, evolutia cererii si a vanzarilor va fi nuantata de cadrul legislativ intern, care a marcat piata auto in mod semnificativ in ultimii ani. Este vorba despre noua formula a taxei auto care va descuraja puternic tranzactiile cu masini second-hand inmatriculate inainte de 2007 si despre gura de oxigen pe care o reprezinta programul Rabla pe piata interna. Daca 2011 a insemnat un an de stabilizare a vanzarilor dupa picajul din perioada 2008-2010, anul acesta se inscrie intr-o anumita continuitate, cu evolutii rezervate, dar pozitive si apetit pentru sustenabilitate”, potrivit lui Andra Casu, tax senior manager la Ernst & Young Romania.

Proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va reduce cu pana la 25% actuala taxa pentru masinile aduse din strainatate, insa va obliga si cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 sa o plateasca, pentru a elimina orice discriminare asa cum cere UE. Taxa auto 2012 se calculeaza in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

“Noua metoda de aplicare a taxei auto va afecta pretul de vanzare al masinilor inmatriculate deja in Romania inainte de 2007, in special a celor cu motoare sub norma Euro4, care va scadea in principiu cu valoarea taxei de mediu. Cum in aceasta situatie se afla mai bine de jumatate din parcul auto national, noua taxa va afecta bugetul multor romani care se vor gasi in imposibilitatea de a-si vinde masina, deoarece taxa de mediu ar fi de multe ori egala sau mai mare cu pretul cerut”, considera Attila Okanyi, director general Autovit.ro.

Noua lege mai prevede si o rambursare de bani pentru romanii care au inmatriculat o masina dupa 1 iulie 2008, daca au platit mai mult decat taxa auto 2012.

Modificarile aduse taxei de poluare vor sustine importurile de masini la mana a doua din Uniunea Europeana.

“Noua formula a taxei de mediu va incuraja importurile de masini second-hand din UE, in principal Euro4 si cu motoare pana la maxim 2.000 cmc, cu precadere in palierul 1000-1600 cmc, deoarece taxa va fi la acelasi nivel cu cea a masinilor inmatriculate in Romania si, in genera, romanii considera ca masinile rulate in vestul Europei sunt mai bine intretinute”, este de parere managerul Autovit.ro.

Piata auto din Romania este in scadere de patru ani, ultimul an pe crestere fiind 2007 cu 310.000 de unitati. Inmatricularile de masini noi au avut un declin de 13,5% anul trecut, la 81.700 de unitati de la 94.500 de autoturisme in 2010, potrivit Directiei Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Cat te costa taxa auto la reinmatricularea unei masini din 2006 si formula de calcul a taxei auto 2012 este disponibila aici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri