Pretul foarte ridicat este determinat de necesitatea de a achizitiona un permis pentru a putea detine o masina noua. Permisul, folosit de stat pentru a controla aglomerarea traficului si poluarea, costa 86.900 de dolari singaporezi (67.000 de dolari SUA) pentru un Volkswagen Passat, potrivit Mediafax.

Cresterea numarului de rezidenti cu 25% in sapte ani si cea mai ridicata proportie de familii cu avere de peste un milion de dolari in populatie au ridicat de zece ori a pretul permiselor in trei ani.

Pe langa nevoia de a cumpara un permis la licitatii organziate de stat la fiecare doua saptamani, rezidentii din Singapore trebuie sa plateasca impozite si taxe de inregistrare ce pot ajunge la 150% din valoarea masinii, potrivit site-ului Autoritatii de Transport Terestru.

Permisele dau dreptul de a detine o masina zece ani.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca va renunta la planul de a reduce numarul de permise disponibile, pentru a limita aglomerarea traficului, ca urmare a nmultumirii generate de cresterea pretului permiselor.

Citeste si:

Permisele din categoria celor care asigura dreptul de a achizitiona orice tip de autovehicul au ajuns chiar la 92.000 de dolari singaporezi in aprilie, maximul incepand din 1994, cand a fost inregistrat recordul de 110.500 dolari.

In Singapore, o insula de 642 kilometri patrati, numarul masinilor a atins un nivel record de 603.723 la sfarsitul anului trecut, comparativ cu 405.354 in urma cu zece ani. Peste o treime din populatia de 5,2 milioane a insulei este compusa din straini si expati cu rezidenta permanenta. Somajul s-a situat la 2% anul trecut, minimul a 14 ani.

Potrivit unui raport al firmei Boston Consulting Group, Singapore are de departe cei mai multi milionari ca procentaj din populatie, orasul-stat fiind urmat de Qatar si Kuweit, in timp ce SUA continua sa domine topul mondial al tarilor cu cei mai multi bogati.

Numarul familiilor cu avere de peste 1 milion de dolari a crescut anul trecut in Singapore la 188.000, reprezentand 17,1% din totalul gospodariilor din metropola cunoscuta pentru industria serviciilor financiare si care a devenit unul dintre cele mai importante centre bancare offshore din lume. Tot mai multi milionari aleg Singaopre ca resedinta, datorita taxelor mici si calitatii ridicate a vietii.