Ford a pornit productia monovolumului B-Max la Craiova pe 25 iunie, model de segment B pentru care se asteapta la vanzari de 300 de unitati anul acesta si peste 1.000 de unitati anul viitor.
“In Romania, am primit pana acum 100 de comenzi. Anul acesta ne asteptam sa vindem 300 de unitati, iar anul viitor 1.000 de masini”, a spus seful Ford Romania, Zoltan Brassai.

Ford produce la Craiova peste 500 de masini B-Max pe zi, care sunt transportate jumatate cu trenul, jumatate cu trailere. Pe poarta uzinei ies zilnic 40 de TIR-uri cu masini.

Peste 80% din masinile de la Craiova ajung la export. Cea mai mare cerere vine din Germania, Anglia, Franta, Spania si Italia. Exporturile modelului B-Max pana in septembrie au fost de 8.550 de unitati. Ford B-Max a devenit in septembrie al doilea automobil de export al Romaniei dupa Dacia Duster, depasind Sandero si Logan.

“Principalele trei atuuri ale acestui model sunt motorul EcoBoost, siguranta, flexibilitatea masinii. Propulsoul EcoBoost de 1 litru 100 CP si 120 CP este cea mai cautata motorizare, avand peste 70% din comenzi”, mai spune Brassai.

Ford are 26 de dealeri in Romania si aproape 40 de locatii. Marca ar mai avea nevoie de acoperire in Suceava, Vaslui, Botosani, Tulcea, Salaj, Alba. In judetul Giurgiu nu exista dealer Ford, insa nu este nici cerere, potrivit lui Brassai.

Cota de piata Ford in Romania a crescut anul acesta la 8,7%, de la 6,2% in 2011. Marca este pe locul 3 in piata de autoturisme dupa numarul de unitati vandute, dupa Dacia si VW. Pe segmentul utilitare, Ford este pe locul doi cu o cota de 14%, iar Dacia este pe prima pozitie cu 16% din piata.

Intrebat despre cum vede piata auto in 2013, Brassai a raspuns: “piata auto ar trebui sa creasca daca taxa auto va fi modificata si romanii nu vor mai cumpara masini vechi din strainatate, depinde si cum va demara programul Rabla anul viitor. Lucram impreuna cu APIA pentru a prezenta la Guvern propunerea noastra cum am vedea noi taxa auto. Industria de masini noi este legata de locuri de munca, de businessul local, sunt nu numai oamenii de la Dacia si Craiova afectati, cat si furnizorii. O masina rulata vanduta dinspre Germania spre Romania sprijina industria auto germana”.

Anul acesta piata de masini noi va fi de 85.000 de unitati, iar cea de autoturisme second-hand de 170.000 unitati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri