CIC probabil va cumpara un pachet de actiuni de 4-10% la Daimler, la un cost de 1,8-4,5 miliarde de euro, calculat la actuala valoare de piata, potrivit principalului cotidian al partidului comunist chinez, scrie Mediafax.

Reprezentanti ai fondului suveran au refuzat sa comenteze, dar o persoana apropiata situatiei a afirmat ca o tranzctie imediata este putin probabila. Cotidianul oficial al partidului nu scrie de obicei despre investitii ale unor entitati de stat inainte ca acestea sa fie anuntate oficial, noteaza Financial Times.

Speculatii privind o investitie CIC la Daimler exista inca de la sfarsitul anului 2011, cand presa germana a scris ca Daimler a angajat o banca de investitii pentru a lucra la o tranzactie. Directorul general al Daimler, Dieter Zetsche, a declarat saptamana trecuta pentru cotidianul german Börsen-Zeitung ca producatorul auto considera bineveniti investitori pe termen lung, inclusiv din China.

CIC administreaza active din strainatate in valoare de circa 150 de miliarde de dolari. Fondul s-a limitat la investitii minoritare in companii straine, pentru a nu starni temeri privind eventualele motivatii politice ale unor preluari.

La inceputul anului trecut, fondul chinez dispunea de capital pentru investitii de circa 30 de miliarde de dolari, iar pe parcursul anului a utilizat circa 5 miliarde de dolari in tranzactii anuntate public.