Veniturile anuale au scazut cu 2 miliarde de dolari, la 134,3 miliarde de dolari.

In trimestrul al patrulea, Ford, al doilea mare producator auto american, a raportat un profit net de 1,6 miliarde de dolari, in crestere cu 565 milioane de dolari comparativ cu 2011.

Rezultatul a depasit asteptarile analistilor intervievati de Bloomberg datorita cererii mari pentru camionetele serie F care au dus la rezultate record ale Ford in America de Nord.

Veniturile au urcat cu 5,5% in trimestrul al patrulea, la 36,5 miliarde de dolari, fiind peste estimarile analistilor, de 33 de miliarde de dolari.

In Europa, Ford Motor a inregistrat in trimestrul al patrulea pierderi de 732 de milioane de dolari.

Grupul a precizat ca pierderile din Europa au depasit estimarile, iar pentru 2013 anticipeaza un rezultat negativ de circa 2 miliarde de dolari.

Directorul general al Ford, Alan Mulally, se foloseste de redresarea operatiunilor din Statele Unite pentru relansarea operatiunilor europene inaintea unor companii concurente precum General Motors.

Citeste si:

In America de Nord, Ford a obtinut un profit inainte de taxe record, de 8,34 miliarde de dolari, care a compensat pierderile din strainatate.

In 2013, Ford anticipeaza ca profitul net sa fie aproximativ egal cu cel de anul trecut, cu un nivel mai ridicat in America de Nord si o marja operationala de circa 10% in regiune, a declarat directorul financiar Bob Shanks.

Pierderile din Europa vor incepe sa dispara in aproximativ doi ani, a apreciat Shanks intr-un interviu acordat in aceasta luna la salonul auto de la Detroit.

Mulally a declarat in septembrie ca Ford intentioneaza sa introduca in curand pe piata europeana automobilul sport Mustang, urmand sa tripleze oferta de vehicule sport-utilitare. Producatorul auto american va introduce in oferta europeana modelul subcompact EcoSport si utilitarea de dimensiuni medii Edge.

Ford a reluat productia la fabrica sa belgiana din Genk, dupa incheierea unui boicot al angajatilor care contesta decizia grupului de a inchide unitatea in 2014. Ford nu a mai livrat niciun vehicul de la aceasta fabrica de cand a anuntat ca va inchide fabrica.

O alta fabrica din Southampton, Anglia, care produce cabine pentru modelul Transit, va fi inchisa in acest an.