14 Noiembrie 2013

CNADNR ar putea sa ofere despagubiri in valoare de un mil. euro unei tinere care si-a pierdut o mana intr-un accident



O tanara care si-a pierdut mana dreapta intr-un accident rutier si care a obtinut, la Tribunalul Bucuresti, daune morale de la CNADNR de un milion de euro, asteapta sentinta Curtii de Apel, unde compania a contestat decizia, instanta urmand sa se pronunte in 20 noiembrie, relateaza Mediafax.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov in aprilie 2012, la Tribunalul Bucuresti, dupa ce si-a pierdut mana dreapta in urma unui accident rutier petrecut in 2006.
Instanta a admis cererea tinerei, in aprilie 2013, si a obligat CNADNR sa ii plateasca daune morale de un milion de euro, echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii.
CNADNR solicitase judecatorilor respingerea cererii pe motiv ca s-a prescris dreptul la actiune. Instanta a respins insa cererea CNADNR pe motiv ca este neintemeiata si i-a dat castig de cauza tinerei.
Decizia a fost contestata cu apel de CNADNR la 11 octombrie, iar miercuri magistratii Curtii de Apel Bucuresti au luat in discutie dosarul.
Consilierul CNADNR prezent la sedinta de judecata a aratat in fata instantei ca decizia Tribunalului Bucuresti in acest caz este nelegala si netemeinica, pentru ca a intervenit termenul de prescriptie speciala. Acesta a cerut admiterea apelului formulat de institutie si, pe fond, respingerea actiunii prin care tanara a cerut daune morale.
Reprezentantul CNADNR a mai aratat ca, in cazul in care instanta va considera ca actiunea a fost formulata in termenul legal, sa dispuna diminuarea cuantumului daunelor stabilit de Tribunalul Bucuresti.
La randul sau, avocatul Georgianei Ghegeliu le-a spus judecatorilor ca Tribunalul Bucuresti a luat o decizie corecta in raport cu situatia de fapt prezentata si ca a existat o culpa a CNADNR.
Avocatul Viorel Pislaru a aratat in fata judecatorilor ca CNADNR nu a prezentat in motivele sale de apel niciun argument pentru care ar trebui scazut cuantumul sumei de un milion de euro si ca nu a cerut acest lucru.
"Niciun motiv de apel nu critica suma de un milion de euro. Nu exista niciun motiv privind aceasta dauna, iar ea trebuie sa ramana de un milion de euro. Categoric a existat o culpa a CNADNR, iar simplul fapt ca s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala prin prisma articolului 19 indice 1 nu echivaleaza cu lipsa de vinovatie. In materie civila, ei trebuie sa plateasca", a spus avocatul Pislaru.
Curtea de Apel Bucuresti a ramas miercuri in pronuntare in acest caz si a stabilit sa dea verdictul peste o saptamana, astfel incat atat CNADNR cat si avocatii tinerei sa poata depune concluzii scrise.
Decizia ce va fi pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti nu este una definitiva, aceasta putand fi contestata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Accidentul in urma caruia Georgiana Elena Ghegeliu si-a pierdut mana dreapta a avut loc in 2006, in timp ce aceasta mergea, impreuna cu prietenul ei, spre Brasov. Acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o alta masina care intrase pe sensul lor de mers. Autoturismul in care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, un fragment din acesta a strapuns portiera dreapta a masinii si i-a intrat tinerei in mana. Aceasta a fost dusa atunci la spital, unde i-a fost amputat bratul drept.
Politistii Inspectoratului Judetean de Politie Brasov au inceput atunci cercetarile in acest caz. Ulterior, anchetatorii au stabilit ca de vina pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranta a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreapta a sensului de mers spre Brasov.



Citeste si