O suta de masini care circula fara sofer, fabricate de constructorul auto Volvo Cars, vor rula pe strazile din Goteborg si in imprejurimile acestui oras suedez in 2017, a anuntat luni compania care se afla in proprietate chineza, relateaza AFP.

Initiativa pilot, numita "Condu-ma", dotata cu un buget de 500 de milioane de coroane (circa 56 milioane de euro), este rezultatul unui proiect comun al Volvo Cars cu mai multe institutii publice, precum Administratia transporturilor si primaria orasului Goteborg, scrie Mediafax.

"Nu suntem cea mai mare tara din lume, nici cel mai mare producator auto, dar compensam prin faptul ca dovedim inteligenta si capacitate de colaborare", a declarat directorul general al Volvo Cars, Haakan Samuelsson, intr-o conferinta de presa la Stockholm. El a facut referire la traditia parteneriatelor public-private din Suedia.

Volvo Cars este detinuta din 2010 de compania chineza Geely Holding Group.

Primele masini fara sofer vor putea rula cu o viteza maxima de 70 de kilometri pe ora pe o retea rutiera de circa 50 de kilometri selectionata de promotori, care include si trasee cu circulatie intensa.

Proiectul va incepe inca din 2014, prin prospectarea clientilor si dezvoltarea tehnologiei.

Pentru a intra in circulatie, vehiculele fara sofer vor fi prevazute cu sisteme de camere la 360 de grade, GPS-uri si detectoare care le vor permite sa ruleze in siguranta deplina si sa evite coliziunile.

Aparitia acestui nou mijloc de transport pune problema responsabilitatii, care in prezent revine in totalitate soferilor. Trtebuie sa fim atenti la lege, a declarat ministrul Infrastructurii, Catharina Elmsater-Svard, fara sa dea detalii privind eventualele modificari legislative.

Alti producatori de automobile, precum si gigantul american al Internetului Google se intrec sa fie primii care sa vanda masinile fara sofer marelui public.

Compania japoneza Nissan anticipeaza ca va lansa pe piata primele astfel de modele in 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri