Anul viitor piata auto s-ar putea stabiliza, insa pentru unii dealeri auto ar putea fi prea tarziu, vom mai auzi de inchideri de showroom-uri. Segmentul auto premium ar putea inregistra o crestere. Este posibil ca anul viitor inca o marca auto sa se retraga de pe piata romaneasca, asa cum s-a intamplat cu Infiniti si Subaru. Piata auto va fi influentata negativ de alegeri. Cat de adevarate sau false sunt aceste afirmatii?

O afirmatie a wall-street.ro a fost notata de la 1 la 10, in functie de gradul de corectitudine al ei. Astfel, daca o afirmatie primeste nota 1 inseamna ca specialisul din piata o considera total falsa/imposibil de realizat, in timp ce nota 10 inseamna ca este complet de acord cu respectiva afirmatie.

Mai mult, specialistii sunt invitati sa argumenteze notele aferente afirmatiilor.

Respondentii sunt: Dana Cortina, director general Porsche Inter Auto Romania; Cristian Vlasin, sales manager BMW Group Romania, Valeriu Zaharia, manager de marketing si vanzari Mercedes-Benz Cars.

Asa cum se observa in tabel, afirmatia cu care specialistii din piata au fost cel mai putin de acord a fost ca cifra de afaceri a dealerilor de masini va veni anul viitor din service in proportie de 70%.

Potrivit reprezentantului BMW, "in continuare vanzarile de masini noi au cea mai mare pondere in cifra de afaceri. Cu toate acestea service-ul are o contributie tot mai semnificativa la profit. Balanta cifrelor realizate prin vanzari si service difera in functie de modelul de business, de la marca la marca si de la dealer la dealer".

O alta afirmatie a wall-street.ro care a primit note mici a fost "romanii vor cumpara anul viitor de doua ori mai multe masini electrice decat in 2013".

Dana Cortina spune: "as fi rezervata sa previzionez cresteri foarte mari, dat fiind faptul ca pretul este inca un criteriu important pentru romani si ca sisteme de alimentare pentru masini full-electric nu avem in Romania. Avem in portofoliu modele hibride cu performante spectaculoase, care atrag interesul clientilor, dar cred pentru o adoptare pe scara larga a acestora mai avem inca de asteptat".

Cei trei manageri au dat aceeasi nota mare (8) afirmatiei "piata auto premium isi va reveni dupa scaderea de 20% de anul acesta". Vlasin se asteapta la "o crestere usoara in a doua parte a anului viitor. Ramane de vazut daca o sa avem stabilitatea politica si economica care poate permite acest lucru".

Managerul Porsche Inter Auto spune ca "dintre toate segmentele de piata, cele premium si super premium sunt segmentele in care avem cea mai mare incredere in revenire. De altfel, sunt si cele mai stabile - scaderile inregistrate de noi in 2013 pe au fost cu mult mai mici de 20%, iar perspectivele pentru anul viitor sunt pozitive pe portofoliul nostru, sustinute si de lansari importante".

La afirmatia "anul viitor am mai putea auzi de inchideri de dealeri", managerul PIA a dat nota maxima si a spus "da, este o ipoteza pe care o luam s inoi in calcul – exista posibilitatea ca dealeri care nu si-au facut riguros calculele si nu mai au putere financiara sa fie obligati sa inchida".

Reprezentantul BMW a adaugat, "daca luam in considerare ca avem in urma mai multi ani de scadere sustinuta, mai ales pentru marcile premium, este de asteptat sa existe presiuni financiare importante asupra multor actori din piata".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri