Grupul Rompetrol isi va relua in perioada urmatoare programul de investitii din Romania, dupa aprobarea de catre Guvern a acordului de intelegere incheiat de cele doua parti in februarie 2013.

“Dezvoltarea afacerilor Rompetrol vor sustine transformarea Romaniei intr-un hub energetic al Marii Negre si al Europei, dar si intr-o platforma de tranzit si procesare a materiilor prime in produse finite. Aceste investitii vor permite crearea de noi locuri de munca si cresterea contributiilor la bugetul de stat, sustinand in acelasi timp o crestere economica solida in Romania”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al grupului Rompetrol.

Grupul este pregatit sa transfere 200 milioane dolari la bugetul de stat pentru rascumpararea a aproximativ 26,7% din actiuni la Rompetrol Rafinare, dupa finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare. In plus, continuarea investitiilor la rafinaria Petromidia va permite o crestere a profitabilitatii si a eficientei economice a acesteia, cu efecte pozitive pentru principalii sai actionari – Grupul Rompetrol si statul roman.

Fondul de investitii realizat in parteneriat cu statul roman va avea o durata de investitii de 7 ani si se va ridica la un miliard dolari.

Compania a identificat deja doua proiecte majore, cu o valoare de aproximativ 350 milioane dolari, care vor fi implementate prin fondul de investitii. Cele doua proiecte vizeaza realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si extinderea retelei de benzinarii pe piata locala. Vor fi create astfel aproximativ 2.000 de locuri de munca in diverse stadii ale proiectelor, dar si pentru intreaga economie prin veniturile investitionale generate.

Citeste si:
Rompetrol Rafinare, profit net in crestere cu 23% in S1
Rompetrol Rafinare, profit...

Investitiile realizate pe plan local de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas in perioada 2007-2013 se ridica la peste doua miliarde de dolari, in timp ce contributiile la bugetul de stat se ridica la 7,5 miliarde dolari.

Detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, Grupul Rompetrol este prezent in 12 tari, avand majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Compania este implicata in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere si industriale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ASE: Rompetrol poate acoperi 70% din cererea Romaniei