Noul Cod rutier a fost respins. Amenzile nu se scumpesc

Senatorii au decis respingerea proiectului noului Cod rutier, propus de fostul ministru de Interne, Radu Stroe.

Ei au adoptat, cu 119 voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o "abtinere" raportul de respingere a Proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de urgenta a 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, raport propus plenului de Comisia pentru administratie publica, Comisia juridica si Comisia pentru aparare, potrivit Mediafax.

Potrivit proiectului, erau inasprite sanctiunile pentru fapte cu pericol social deosebit si care influenteaza direct siguranta traficului – nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferata, conducerea unui autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului, conducerea unui autovehicul pe autostrada pe contrasens, depasirea vitezei maxime admise cu mai mult de 60 km-h si conducerea unui autovehicul a carui inmatriculare este suspendata.

Guvernul propunea amenzi cuprinse intre 4.000 si 10.200 de lei daca aceste fapte au ca urmare producerea unui accident de circulatie soldat cu pagube materiale.

In proiect se mentioneaza explicit ca este aflata sub influenta bauturilor alcoolice, avand o concentratie alcoolica peste 0,15 mg-l alcool pur in aerul expirat sau 0,2 g-l alcool pur in sange ori a substantelor, produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Citeste si:
Câte amenzi au aplicat jandarmii sindicaliștilor din Poliție
Câte amenzi au aplicat...

Cele mai mari sanctiuni prevazute prin proiect erau cuprinse intre 121 si 200 puncte-amenda, punctul de amenda reprezyentand 10 la suta din salariul minim brut pe economie.

Senatul a respins acest proiect in calitate de prima Camera sesizata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri