2 Aprilie 2014

Restituirea accizei va genera un minus la buget de 353 mil. lei



Restituirea unui procent din acciza catre transporatori va duce la un minus de 353 milioane lei la bugetul de stat, conform estimarilor guvernamentale.

Prin bugetul pe acest an, in care a fost inclusa si prognoza de incasari din acciza pe carburant, Guvernul estima ca va atrage din accize un total de 22,8 miliarde lei, cu 15% mai mult decat anul trecut, scrie Mediafax.
Ordonanta de urgenta prin care transportatorii vor beneficia de o restituire de 4 centi din cei 7 centi, suma care va fi achitata trimestrial si pe baza facturii de achizitionare a carburantului, va fi aprobata miercuri de Guvern.
Seful misiunii de evaluare a acordului FMI cu Romania, Andrea Schaechter, a declarat, marti, ca orice exceptare acordata de la plata accizei suplimentare la carburanti introdusa de la 1 aprilie trebuie compensata prin masuri "cu impact puternic", astfel incat sa nu puna in pericol tinta de deficit bugetar asumata de Guvern.
"Acciza la combustibil este un element important pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar si orice decizie de a acorda exceptii pentru transportatori sau pentru camioane de tonaj ridicat ar crea un gol fiscal care ar trebui compensat cu masuri cu impact puternic, astfel incat deficitul bugetar pentru acest an si pentru urmatorul sa fie atinse", a declarat Schaechter, intr-o conferinta de presa, prin telefon de la Washington, intrebata despre decizia Guvernului de a acorda transportatorilor o scutire de la majorarea accizei pentru carburanti.
Guvernul si-a asumat in acordul cu FMI incadrarea intr-un deficit bugetar de 2,2% din PIB pentru acest an.
Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.
Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.
Initial, Guvernul intentiona sa aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind insa amanata pentru 1 aprilie.
Aceasta masura a generat controverse aprinse intre premier si presedintele Traian Basescu, acesta din urma refuzand sa promulge bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si sa semneze memorandumul cu Fondul Monetar International (FMI), document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de finantatorul extern. Ulterior, dupa diverse variante discutate si negociate, prim-ministrul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei la benzina si motorina, iar seful statului a acceptat sa promulge bugetul in aceste conditii.



Citeste si