VIDEO: Cum vrea un roman de 20 de ani sa transforme masinile normale in unele autonome

Ionut Budisteanu, un student de 20 de ani din Valcea, spune ca poate face un kit care sa transforme o masina intr-una fara sofer, iar pretul nu va depasi 5.000 de dolari, scrie csmonitor.com.

“Milioane de oameni mor anual in accidente de masini, din erori umane. Masinile fara sofer vor fi sigure pentru ca deciziile sunt luate de computere. Computerele nu consuma alcool si nu adorm la volan, computerele nu sunt perturbate. Sunt cel putin zece masini autonome in lume, insa toate costa peste 150.000 de dolari, vreau sa ofer o solutie de masina fara sofer accesibila pentru oricine. Ideea este sa transform o masina normala in una fara sofer cu mai putin de 5.000 de dolari”, spune Budisteanu.

Budisteanu a fost inspirat de un curs online in inteligenta artificiala de la Stanford, dupa ce a aflat ca vehiculul autonom al universitatii a calatorit peste 500.000 mile fara un accident.

"Am facut un prototip, cu cateva laptopuri si un GPS, pe care le-am montat intr-un autoturism. Pe acoperis am fixat un radar 3D care se roteste de 20 de ori pe secunda pentru a recunoaste mediul inconjurator. Software-ul proceseaza date pentru a recunoaste semnele de pe asfalt si masinile", mai spune Budisteanu.

In prezent, un kit care ar transforma o masina normala in una fara sofer costa in jur de 100.000 de euro.

Romanul a castigat premiul cel mare (Gordon E. Moore) la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013), una dintre cele mai importante competitii de stiinta si inginerie pentru liceeni din lume.

Citeste si:
Robo-taxi: un start-up vrea sa lanseze un vehicul fara sofer
Robo-taxi: un start-up din...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Citește și
Bonusul de 55 de mil. de dolari al lui Elon Musk, motiv să fie dat afară
Setari Cookie-uri