Autostrazile viitorului ar putea rezolva problema globala a productiei de energie

Pana in prezent, conceptul de panouri solare a fost montat in special pe case sau pe terenurile fermierilor, pentru a inmagazina energie, insa acest fenomen ar putea fi extins si la nivelul infrastructurii.

O companie din Idaho, Statele Unite, a dezvoltat un proiect denumit “Solar Roadways”(Autostrazile solare – trad.), care nu doar poate inmagazina o cantitate uriasa de energie, dar care poate crea si o solutie inteligenta pentru soferi in viitor.

Cofondatorii proiectului Scott si Julie Brusaw (foto mai jos) au dezvoltat conceptul de sosele independente energetic pe o portiune relativ redusa pentru a se asigura ca acest proiect poate fi aplicat cu succes in viitor, iar in acest fel spera ca ceea ce au pus pe hartie sa poata deveni realitate pe strazile din SUA, dar si pe tot restul globului pamantesc.

Prima, si cea mai importanta caracteristica a unei astfel de sosele, este aceea ca un astfel de drum ar putea inmagazina o cantitate uriasa de energie, ceea ce ar face orasele situate in vecinatate complet independente energetic. Potrivit cofondatorilor proiectului Solar Roadways, un astfel de sistem extins pe intreg teritoriu Statelor Unite ar putea oferi energie regenerabila care depaseste cu mult consumul actual din SUA.

Citeste si:
BERD, împrumut de 15 milioane de euro pentru modernizarea...
BERD, împrumut de 15 milioane...

Astfel, energia acumulata de sosele ar putea fi transferata cu succes cladirilor din jur, cartierelor sau unor intregi orase si comunitati, iar potrivit celor doi ar putea incarca si masinile electrice.

Cum functioneaza o sosea independenta energetic?

Sistemul care sta la baza soselelor solare este pe baza unor hexagoane interconectate, fiecare in parte fiind confectionate din 10% sticla reciclata. Fiecare hexagon are patru linii, cu o tehnologie care ofera functionalitate solara. Sub aceste hexagoane se afla o baza formata din materiale reciblabile, precum sticla. Mai sus se afla o structura care sustine soseaua, care dispune de circuite, iar la nivelul superior dispune de o serie de becuri cu iluminare pe baza de LED.

In zona in care se afla circuitele electrice se situeaza si celulele solare, care colecteaza lumina de la soare si o transforma in electricitate.

Cum ar putea arata masina...

Interesanta este suprafata carosabila este alcatuita dintr-o sticla rezistenta care ofera aderenta pentru vehicule de pana la 115 tone.

Echiparea cu LED-uri a va oferi posibilitatea soselelor sa devina unele “inteligente, putand fi controlate si oferi informatii utile soferilor – precum evenimente rutiere, evitarea unor zone cu intemperii sau relocarea unor spatii in parcare.

Mai mult decat atat soselele viitorului vor oferi posibilitatea de a incalzi suprafata carosabila, astfel ca ninsorile nu vor mai da batai de cap soferilor.

Citeste si:
Future Healthcare | Doamnele care dăruiesc viață și care...
Future Healthcare | Doamnele...

Initiatorii proiectului Solar Roadways estimeaza ca sunt circa 80.000 de kilometri de sosele in SUA care pot fi modernizate cu aceasta tehnologie.

In anul 2009, initiatorii proiectului Solar Roadways au primit un contract din partea Administratiei Federale de Drumuri pentru a construi acest prototip, dar in prezent au nevoie de circa 1 milion de dolari pentru a incepe productia in masa a acestor sosele.

Sursa foto: Toate drepturile rezervate: Solar Roadways

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Auto »Setari Cookie-uri